Agile Testing Days; oude wijn in nieuwe zakken?

Agile Testen inspiratie Agile Testing Days

Rutger van Faassen en Jos Punter - Testexperts van Sogeti bezochten de Agile Testing Days 2015 en delen graag hun ervaringen en inzichten. 

Agile Testing Days is een van origine Duits event en bekroond als het beste Agile event van Europa. In Duitsland worden de Agile Testing Days al 3 jaar achter elkaar met groot succes georganiseerd. Mede daarom wordt het event nu ook al voor de tweede keer in Nederland georganiseerd. Met een gevarieerd en dagvullend programma met (inter)nationale bekende sprekers, workshops en vooral ook ‘jong bloed’. Sogeti was er natuurlijk bij. Met een gezonde kritische en nieuwsgierige houding van ‘Interessant, of toch oude wijn in nieuwe zakken’? , staken Rutger van Faassen en Jos Punter, testspecialisten bij Sogeti, hun licht op bij de Agile Testing Days 2015.  


 

Testen in een Agile omgeving

'Continuous' een toverwoord of hype?  Wie zal het zeggen. Een hot topic, dus ook tijdens dit event. De grote verandering is, dat testen niet meer een aparte fase is in het ontwikkelproces is, maar continu aanwezig is en opgaat in het totaalplaatje van het te ontwikkelen product. Waar er in het ‘verleden’ nog boos gekeken werd naar de testers bij het vinden van een bug op productie, wordt er nu naar het team gekeken.  Het is immers de gezamenlijke verantwoordelijkheid van het team.  

Rol van de tester

De rol van de dedicated tester vervaagt hierdoor. De consequentie is dan ook dat ‘anderen’ in het team testwerkzaamheden uitvoeren en kwaliteitsmaatregelen toepassen. Dit wordt gedaan door o.a. pairwise programming, exploratory testing, pairwise testing, testdriven development en automatisering d.m.v. gebruik van verschillende tools. En natuurlijk erg belangrijk: zorg voor een goed samengesteld team. De juiste mensen zijn key tot succes. Zorg er bijvoorbeeld voor dat er mensen in je team zitten die ‘lateral thinkers’ zijn;  mensen die testen wat niet beschreven staat.

Mobbing

Een nieuwtje voor ons: Mobbing. Met het hele team één ontwikkelprobleem tackelen en om de beurt de code proberen te verbeteren. Echt de moeite waard om een keer toe te passen. De focus op test en kwaliteit komt zo veel eerder in het proces. En hoe eerder, hoe goedkoper. Er wordt dus veel meer in teams gewerkt en testen is een ongoing proces waar iedereen in het team voor verantwoordelijk is.

"All tests are experiments performed to answer a question about the relationship between what a product is and what it should be." Rachel Davies (Auteur van het eerste boek over Agile Coaching)

Is het herhaalbaar, automatiseer

Nieuwe opleveringen, door bug fixing of nieuwe toevoegingen van features of functionaliteit, gaan snel. En dat moet ook wel. Gemiddeld duurt een sprint drie weken en in deze korte tijd is het doel business value toe te voegen, aansluitend op de wensen van de klant. Om dit te realiseren moet er in het DNA van het team de drive zitten om dit proces continu te willen verbeteren. Een manier om te verbeteren is het inzetten van tools voor (regressie)tests. Handmatig al deze veranderingen testen - en dan vooral regressie testen - is namelijk ondoenlijk. Maar denk als teamlid dan ook verder dan alleen je eigen vakgebied. Is het herhaalbaar, automatiseer!

Voorbeeld ING testautomatiseren

Bij ING hebben ze als doel om het gehele opleverproces te automatiseren.

* Niet alle tooling die ze gebruiken staat op de bovenstaande slide

Omdat ze bij ING geloven dat het efficiënter, accurater, sneller en minder foutgevoelig is dan handmatig opleveren. Het vaker opleveren moet namelijk geen obstakel worden in het gehele proces. Lever je snel nieuwe features op en kan het vervolgens niet geïnstalleerd worden, dan schiet je daar niets mee op.

Zicht op kwaliteit met monitoring

Monitoren is meer in opkomst. Continu zicht hebben op de kwaliteit, de vinger aan de pols, zeg maar. Er zijn veel verschillende manieren, maar één die ons enorm inspireerde was wel de performance monitor tool. Als je dat goed aanpakt, kun je zelfs een groot deel van de performance test integraal meenemen in het ontwikkelproces. Zodat er vroegtijdig al performance verbeteringen kunnen worden doorgevoerd. Dit moet je gewoon willen.

Het grote voordeel van automatisering is o.a. het kunnen creëren van een goed oplever- en werkritme/cadans in je team. Je kan uiteindelijk rustig en met vol vertrouwen je sprint afsluiten op de dag van oplevering en vol goede moed beginnen aan een nieuwe sprint.

Testmanagers en Testcoördinatoren overbodig?

Teams zijn zelfsturend en verantwoordelijk voor de kwaliteit. Dit houdt ook in dat het team zelf beslissingen neemt over het testproces en activiteiten. De testmanagers en -coördinatoren zijn hierdoor dus overbodig geworden. Zeer pijnlijk wordt dit inzichtelijk door de dalende stroom van aanvragen bij detacheringsbedrijven. Een opleving dit jaar is iets wat niet valt te verwachten zegt ook Joost van Haarlem, Algemeen Directeur KZA.

“As agile methods continue to replace traditional, the role of test manager will cease to exist. Test managers will cover a different role, with a broader scope, utilising a different skillset. Teams will need to assume more accountability for test activities than they have done in the past." (Ben Williams & Tom Roden van Neuri Consulting)

Een presentator deelde dat er een vermindering in aanvragen voor testmanagers bij zijn bedrijf binnen komen. Je zult je nog steeds bezig houden met budgettering en strategie/visie schrijven maar in een meer afgeslankte vorm. Daarnaast zul je testers moeten begeleiden, ideeën aandragen hoe er getest gaat worden, trainingen geven, metrics verzamelen en good practices genereren die weer gedeeld kunnen worden. Teams moeten zelf meer verantwoordelijk worden gehouden en jij ondersteunt hierin als Agile Test Coach/Manager of misschien wel als Scrum Master.
De vraag blijft echter nu: verander jij mee of blijf je achter?

De wereld buiten de Agile teams

De keuze om agile te gaan werken wordt vaak boven in de organisatie gemaakt. Daar is op zich niks mis mee. Het kan alleen wel beter worden uitgerold. We hebben  tijdens de Agile Testing Days geconstateerd, dat de verandering vaak alleen wordt doorgevoerd op de werkvloer. En dat gaat op den duur botsen met elkaar.

Op het uitvoerende deel wordt het agile werken geaccepteerd en ziet men de voordelen ervan. Echter lopen bedrijven vaak vast in de overgang van uitvoerend naar hogere of andere lagen in de organisaties. De KPI's veranderen niet mee, er wordt nog steeds gedacht in projecten en niet in producten, silo’s worden niet afgebroken, processen zijn belangrijker dan mensen en falen wordt niet geaccepteerd of de scope blijft nog altijd in beton gegoten. Verandering blijft moeilijk.

De toekomst van testen

De toekomst ziet er rooskleurig en uitdagend uit voor mensen die zich bezighouden met product- en applicatieontwikkeling. Testen we nu nog ‘simpele’ software; in de toekomst zullen we ons bezighouden met het testen van Artificial Intelligence,  embedded software voor robots en robotica met de nadruk op hardware. Maar ook het Internet of Things. De kans is erg groot dat dit in een Agile setting gaat gebeuren aangezien deze pioniers daar nu ook al gebruik van maken.

Agile Testing here to stay

Agile Testing Days 2015; oude wijn in nieuwe zakken? Zeker niet, we hebben veel nieuwe inzichten en inspiratie opgedaan waar we in ons dagelijks werk als Test- en kwaliteitsspecialisten dankbaar gebruik van kunnen maken.

Dus maak je borst maar nat. Agile Testing is here to stay.

Benieuwd naar Agile Testen in uw omgeving?

Wil je verder geïnspireerd worden over Agile? Kom dan naar één van onze sessies van de Agile Roadshow. Het seminar geeft inzichten in Enterprise Agility en we delen graag onze best practices.