Bestaat de SharePoint Specialist?

Wij zoeken een SharePoint Specialist! Deze vraag krijg ik nog steeds vaak vanuit de markt, daarnaast worden wij als SharePoint consultants ook regelmatig benaderd door recruiters die ook op zoek zijn naar de SharePoint Specialist.

Een specialist is een expert, of iemand die een bepaald onderdeel van de geneeskunde beoefend (bron: VanDale). Bestaat de SharePoint Specialist in één persoon? Ik geloof er niet in. Net zoals in de zorg hebben alle specialisten waarschijnlijk een medische achtergrond, echter specialiseren zij zich ook in een bepaalde richting. Maar een hart is geen long, nier of maag.

Binnen het SharePoint werkveld zien we ook dat wij allemaal een gemene deler hebben en dat is passie voor slimmer samenwerken en SharePoint als middel in te zetten om dit te ondersteunen.

Verschillende rollen

Ook op het gebied van SharePoint zijn er net zoals in de medische wereld veel specialistische rollen te onderscheiden; neem bijvoorbeeld de developer, infra-, technisch-, functioneel-, business-, design- en implementatieconsultants. We hebben het hier nog geen eens over verschillende expertises als Document Management, Social, zaakgericht werken etc.
 
SharePoint kan veel, soms te veel. In de tijd dat ik werkzaam ben binnen het SharePoint werkveld, ben ik nog nooit één persoon tegen gekomen die al deze gebieden volledig kan afdekken.

Toch blijven organisaties aan zowel de aanbod en vraag kant vaak denken in SharePoint detachering, in de vorm van inhuur van een SharePoint Specialist voor een jaar of meer. Zoek bijvoorbeeld op Twitter maar eens op SharePoint Specialist.

Standaard Oplossingen

Een jaar een SharePoint Specialist inhuren die waarschijnlijk niet alle kennis in huis heeft om bijvoorbeeld een volledig Sociaal Intranet te implementeren is erg kostbaar. Zijn er dan alternatieven? Ja, in de vorm van 'standaard' oplossingen die bijna elke SharePoint leverancier tegenwoordig in zijn portofolio heeft. Standaard, omdat er zoveel mogelijk gebruik is gemaakt van standaard bouwblokken binnen SharePoint.

Oplossingen die volgens de 80:20 regel zijn voor geconfigureerd met standaard SharePoint functionaliteit. Best practices en ervaring van de diverse SharePoint rollen gebundeld in een standaard oplossing.

Met standaard oplossingen halen organisaties dus de kennis in huis van een compleet SharePoint team, daarnaast is een standaard oplossing vaak sneller te implementeren dan een SharePoint Specialist in te huren die dit probeert te doen.

SharePoint Specialist nodig?

Niet op zoek naar een standaard oplossing maar naar maatwerk SharePoint kennis? E-mail dan Ton van Veen of bel hem via: +31 886 606 600 voor een unit/SharePoint team CV.

Zet niet één profiel uit van een SharePoint Specialist, maar probeer het in een projectvorm uit te zetten. Vraag om een SharePoint team CV met alle rollen die vertegenwoordigd moeten zijn.

Standaard oplossing

Sogeti beschikt over een aantal standaard oplossingen. Neem bijvoorbeeld het Sogeti Social Intranet op basis van SharePoint 2013. Wij hebben dat voor u alvast voor 80 procent geconfigureerd.

SharePoint Specialist