Blockchain: hype van het moment of grootste disruptie voor komende jaren?

Blockchain in toepassing

Blockchain domineert het gesprek in de tech-wereld. Voor sommigen is het een hype, anderen zien het als de meest disruptieve uitvinding sinds het internet. In ieder geval reden genoeg om de mogelijkheden en het potentieel van blockchain verder te onderzoeken.

In deze blog deel ik daarom graag de belangrijkste inzichten in een technologie die minstens zo populair is als ingewikkeld.

Blockchain is meer dan de Bitcoin

Van alles wat er mogelijk is met blockchain, spreekt Bitcoin het meest tot de verbeelding. De digitale munt zorgt voor opschudding in de financiële markt door de wereld van transacties op zijn kop te zetten: de bank zoals we die kennen is niet meer nodig. Blockchain kan veel meer. Die transacties kunnen we breder trekken, en dus is blockchain veel breder toepasbaar.

Traceerbare transactie zonder tussenpartij

Zet bijvoorbeeld de transactie van internationale goederen in de plaats van geld. Daar zijn vaak meerdere partijen bij betrokken. Dat levert een uitdaging op. Hoe weten we wie er toegang heeft gehad tot die goederen? Dankzij blockchain is het mogelijk elke transactie, zoals het versturen van een pakket, een unieke digitale handtekening te geven zonder dat daar een tussenpartij bij komt kijken. Blockchain fungeert daarbij als logboek. Iedereen die met de transactie te maken heeft, kan daarin alles volgen.

Blockchain biedt veiligheid

Een aantal gebruikers van blockchain is continu bezig met het controleren van alle transacties. Door goede encryptie is het bovendien onmogelijk om aanpassingen te maken in informatie die gecodeerd is in blockchain. Hierdoor ontstaat een hoge kwaliteit op identificatie en privacy. Belangrijk voor iedereen die werkt met de online technologie.

Sterke use-cases

Blockchain biedt dus talloze mogelijkheden voor organisaties. Het is nu zaak om uit te zoeken hoe we die gaan toepassen. Elke markt heeft haar eigen behoeftes en daar is maatwerk voor nodig. Zo kunnen we met blockchain bijvoorbeeld transactiekosten besparen of het opslaan van klantgegevens transparanter, veiliger en bovendien makkelijker maken. Leg je dit namelijk vast in de blockchain, dan hoeft iemand zich maar één keer te identificeren en kan deze identificatie bewaard blijven. Een voorbeeld: een klant hoeft dus niet meer iedere keer met een paspoort langs de bank om gegevens te wijzigen of een rekening te openen. Dat bespaart niet alleen kosten, maar verhoogt ook de klanttevredenheid.

Het is complexe materie met eindeloze mogelijkheden. Het is nu de uitdaging de juiste toepassingen te vinden en sterke use cases te ontwikkelen waar organisaties de komende jaren mee vooruit kunnen.

Meer weten over de potentie van de blockchain?

Eerder schreven we het rapport ‘Design to disrupt’ over ‘blockchain als platform voor een frictieloze economie’. Laat u inspireren en download het rapport. Meer weten? Neem dan via onderstaande gegevens contact met ons op.