Cloud en de route naar een Big Data business case

crowd of people

De term Big Data bestaat al een aantal jaren en wordt nog steeds geïdentificeerd met de bekende drie V’s: Volume, Velocity en Variety. Drie technische kenmerken die bij bedrijven de drempel opwerpen dat de data te omvangrijk is om op te slaan, of te complex om te verwerken.

Capaciteit voor opslag en verwerking?

Met de steeds meer sprekende voorbeelden begint echter het nut van Big Data bij steeds meer bedrijven door te dringen. Maar als je er dan direct mee aan de slag gaat komt de vraag: “Waar haal ik die opslag- en verwerkingscapaciteit vandaan?”.

Sluitende business case

De investeringen die hierbij horen vragen om een sluitende business case. En daar zit direct het probleem. In een dergelijke opstartfase, vaak met een experimenteel karakter, is het nog niet helder of en in welke mate een Big Data-toepassing voldoende rendement gaat opleveren.

Cloud inzetten voor tijd- en kostenefficiency

Hier kan de inzet van cloud bij helpen. De cloud staat immers bekend om haar flexibiliteit en schaalbaarheid in opslag en verwerkingskracht. En heb je meer nodig, dan is dat in een tel gebeurd. Andersom: is er minder nodig, dan schaal je gewoon weer af. Je betaalt het daadwerkelijk gebruik. Ga je nog verder dan capaciteit alleen? Kies dan voor een meer rijk gevulde cloud, zoals die van Microsoft Azure. Deze is standaard voorzien van een ruime keuze aan functionaliteit met de ingebouwde tools. Want installatie van nieuwe tools zullen binnen de eigen ICT niet zelden tot ingewikkelde en lange trajecten leiden. Zonde, alleen al van de tijd. Met cloud heb je een nieuwe architectuur, inclusief tools in een handomdraai. Zo kun je je direct concentreren op de oplossing. Tijd- en kostenefficiënt dus.

Niet alleen experimenteren; ook implementeren

Natuurlijk draait het in praktijk niet alleen om experimenteren met Big Data en Cloud. Als de oplossing volstaat en het gewenste rendement gaat opleveren, dan is een robuuste implementatie vereist. Het is dan belangrijk om goed naar de omstandigheden te kijken die de oplossing vraagt. Is cloud de beste keuze? En in welke vorm dan? 

Meer weten over een praktijkcase van Cloud en Big Data?

Wil je sprekende voorbeelden horen van Big Data en Cloud? Bijvoorbeeld hoe de cloud is ingezet om de doorlooptijd van batches terug te brengen bij één van onze klanten? Neem dan contact met ons op of kom dan naar de sessie “Cloud computing: batchprocessen van dagen naar uren.” tijdens het BI&A symposium op 1 november in CineMec Utrecht.