Cloud first: een Oracle-update

Cloud-first-met Oracle

Zeilboten als drijvende datacenters en databases die volledig cloud first werken. Het zijn maar enkele van de nieuwigheden die ter sprake kwamen op Oracle Open World 2016, waar Marieke van Vliet en Rick van den IJssel namens Sogeti een tijdje geleden mochten spreken. Zij nemen ons mee in de toekomst van Oracle: welke kansen leveren de nieuwe cloudtoepassingen op?

De cloud als voorziening

Oracle is naar eigen zeggen het snelst groeiende cloudbedrijf ter wereld. Sinds 2015 gaat het ook echt cloud first te werk. Alle functionaliteiten worden eerst ingericht in een cloudomgeving en daarna pas overgezet naar on-premise-toepassingen. Oracle investeert daarom veel in de infrastructuur van cloudmachines, -platforms en -applicaties. Dankzij deze gelaagdheid (de zogenaamde ‘3-tier-architectuur’) is er een betere integratie tussen IaaS, PaaS en SaaS. Larry Ellison, oprichter en CTO van Oracle, vergelijkt IT in dit verband met water, omdat het zich heeft ontwikkeld tot een voorziening. Dankzij de elasticiteit van de cloud zijn IT-oplossingen beschikbaar zodra je ze nodig hebt. Als water uit de kraan, zogezegd.

Cloud@Customer

Met Cloud@Customer heeft Oracle een eigen variant van de cloud ontwikkeld. De klant krijgt hierbij de beschikking over een cloud machine in het eigen datacenter, inclusief onderhoud. Dit is vooral interessant voor klanten die de data binnen de eigen landsgrenzen moeten houden in verband met nationale wetgeving. Niet alleen het veiligstellen van de data zelf, ook het beveiligen van de cloud als geheel is voor Oracle van groot belang. De Cloud@Customer kan met een abonnement worden aangeschaft en is in feite identiek aan de cloud machines bij Oracle zelf.

IoT in de praktijk

Een mooi praktijkvoorbeeld van Internet of Things komt van het Amerikaanse nationale zeilteam. Zij maken tijdens trainingen en races gebruik van sensoren in de boot. Bij een normale rustige tocht gaat het om zo’n 150 sensoren, tijdens een race kan dit aantal oplopen tot boven de 300. Dit komt neer op 3.000 variabelen per seconde en 1 GB aan data per boot per dag. Niet alleen de boot, ook de zeilers zijn voorzien van sensoren. Zo kan bijvoorbeeld hun positie ten opzichte van de wind worden gemeten, om op basis hiervan de aerodynamica van de boot te optimaliseren.

Cloud first in databases

Ook op het gebied van databases komt cloud absoluut first. Met de release van de nieuwe database 12c R2 brengt Oracle dit in de praktijk. Bijvoorbeeld de Exadata Express Cloud Service: deze biedt de Oracle 12c R2 (inclusief opties) draaiend op een Exadata-machine in de Oracle Cloud. Daarnaast is de Oracle Cloud voorzien van een enterprise-grade MySQL-service.

Microservices en API-management

Veel aandacht is er bovendien voor de microservices. Dit zijn granulaire, lichtgewicht services die functionaliteit bevatten. Het traditionele model van OSI-lagen komt hiermee te vervallen, aangezien iedere microservice door alle lagen van het systeem heen kan werken. Dit is een interessante ontwikkeling in de architectuur, zeker in samenhang met DevOps.

Eveneens niet meer weg te denken uit het Oracle-landschap is API-management. Met Oracle API Cloud Manager zet Oracle een volgende stap in het toepassen en vereenvoudigen van API-integraties. Je kunt met deze service gemakkelijk API’s publiceren, managen en monitoren in runtime.

Benieuwd naar meer Oracle Cloud-toepassingen?

Dit was slechts een kleine greep uit de cloudtoepassingen die tijdens Oracle Open World 2016 ter sprake kwamen. Benieuwd naar de Oracle-kansen die Sogeti u kan bieden? Neem dan contact op met Leon Aarts via e-mail of via 088-6606600.