Data als verbindende term tussen IT en de Business

Marcel Schmidt

Even voorstellen

Ik ben Marcel Schmidt en samen met mijn gezin woon ik in Nijmegen. Sinds februari dit jaar ben ik werkzaam als BI Architect bij Sogeti. De combinatie van architectuur en data spreekt mij erg aan. 

Ik mag graag sporten en motorrijden in mijn vrije tijd. Twee keer in de week hardlopen en twee keer tennissen. Met hardlopen doe ik altijd mee met de Zeven Heuvelenloop en in maart de halve marathon. Motorrijden doe ik met veel plezier in heel Europa en het liefst in combinatie met kamperen. Voor mij vormt dat de ultieme vrijheid.

Welke passie heb jij voor IT?

Ik heb vooral een passie met data en de “reis” die data aflegt van leverancier tot aan de consument. Dit is enigszins abstract geformuleerd en mijn passie gaat er naar uit om dit concreet te maken in de praktijk waarbij ik data juist een verbindende term vind tussen IT en de business. De business beschouwt IT vaak uitsluitend als een technisch issue en IT daarentegen vindt het veelal prettig om lekker aan de techniek te werken waarbij de ‘business value’ wel eens minder aandacht krijgt. Bij data zie ik beide aspecten aan bod komen.

Hoe zie je werkdag er uit?

Meestal ben ik op stap naar de klant. Bij mijn huidige klant ben ik als data architect werkzaam waarbij gesproken wordt over logische datamodel aanpassingen. Dit bestaat uit voorbereidingen voor de ontwerpteams, adviseren over voorgestelde datamodel aanpassingen in samenhang met het bestaande logische datamodel. In de praktijk bestaat zo’n dag dan uit diverse meetings om af te stemmen, de dagelijkse stand-up en lijnwerkzaamheden.

Welk project is jou het meest bijgebleven?   

Het is een tijd geleden maar ik heb ooit in Parijs meegewerkt aan een internationaal IT-project in de tijd dat object georiënteerd programmeren opkwam. Een uitdaging met nieuwe techniek, een schitterende stad en met internationale collega’s.

Wat doe je om bij te blijven op je vakgebied?

De techniek van Big Data beschouw ik als een uitdaging en daar doe ik een opleidingstrack voor. Die nieuwe technische kennis wil ik graag inzetten in architecturen. 

Bij onze businessline BI&A ben ik trekker van het aandachtsgebied 'Strategie en Architectuur' en ik zie het als mijn opdracht om dit op de kaart te zetten. Dit vraagt om coördinatie en afstemming met de andere aandachtsgebieden binnen onze businessline, daar lever ik graag mijn bijdrage aan.

Wil je meer weten over de mogelijkheden en kansen bij onze businessline? Kijk dan eens bij de mogelijkheden die we hebben binnen Business Intelligence & Architectuur.