De verschuiving naar een One Microsoft

office365 logo

Coen Eskes - Microsoft organiseert in de week van 4 mei 2015 het Microsoft Unified Technology Event for Enterprises. Dit is een nieuw evenement. Met dit evenement bundelt Microsoft de verschillende conferenties en evenementen die in het verleden plaatsvonden voor technologieplatformen, zoals de SharePoint Conference (SPC).

Hiermee geeft Microsoft een duidelijk beeld van de richting waarin zij haar markt ziet bewegen. Welke impact heeft dit op diensten?

Van producten naar thema’s

Termen zoals Social, Collaboration en Document Management werden vaak in een adem genoemd met SharePoint. Tot nu toe was het zeer gebruikelijk om te denken en werken in losse producten. Voor Microsoft betekende dit bijvoorbeeld; SharePoint, Lync, OneDrive en Yammer. Dergelijke tools werden vaak als op zichzelf staande oplossingen gezien.

De ontwikkeling van Office365 en projecten als Olso en de Office Graph laten steeds duidelijker de integratie zien van al deze losse producten. Een wereld waarin Social, Samenwerken, Document Management steeds meer als een virtueel spinnenweb in elkaar verwezen zijn. Een wereld waarin wij het niet langer hebben over losse producten maar over thema’s in een One Microsoft omgeving.

Als voorbeeld van een thema kunnen we kijken naar Samenwerken. Tot nu toe werd dit thema binnen Sogeti eigenlijk altijd direct vertaald naar het product SharePoint, bijvoorbeeld in de vorm van Teamsites. Maar Samenwerken kan ook in een Social scenario, op basis van de externe netwerken en de groepen van Yammer, of in de vorm van Instant Messaging (Lync). Zelfs (onderdelen van) Exchange en OneDrive kunnen worden gebruikt om samen te werken.

Tegelijkertijd is er een duidelijke trend te zien richting de Cloud. De losse producten die hierboven genoemd zijn, zijn nu allemaal onderdeel van Office365. Ontwikkeling van nieuwe functionaliteit en dienstverlening vanuit Microsoft vindt vooral daar plaats.

Impact op Microsoft dienstverlening

Ook binnen Sogeti zien wij onze klanten de transitie naar de Cloud maken. Dit betekent dat wij als SharePoint consultants steeds meer in de rol van Office365 consultants moeten acteren. Onze klanten kijken ook steeds meer naar thema’s als Social, Collaboration en Document Management waarbij zij de volledige experience die het Office365 platform hun hierin biedt willen benutten.

Op de achtergrond zijn wij al een tijd bezig om deze transitie te maken. Dit betekent dat wij ons naast onze product-solutions als het Sogeti Social Intranet (op basis van SharePoint) steeds meer richten op het integreren van de verschillende Office365 functionaliteiten rondom een thema.

Het Office365 platform biedt ons de ruimte om te gaan denken vanuit deze thema’s. Binnen het thema Samenwerken worden de functies van de verschillende producten geïntegreerd, als services, om tot een oplossing voor onze klant te komen.

Transitie naar Cloud based Microsoft Diensten?

Staat uw organisatie op het punt om de stap naar Office365 te overwegen, of wilt u Office365 volledig benutten? Denk niet langer in de verschillenden producten.

Sogeti heeft meerdere organisaties geholpen om de stap naar de Cloud te maken. Wij ondersteunen bij de transitie, wij hebben kant-en-klare Office365 oplossingen rondom verschillende thema’s, wij zorgen voor integratie met uw interne netwerk en helpen u bij het opzetten en uitvoeren van beheer.

Wilt u meer informatie over Microsoft 365? Neem dan contact op met Ton van Veen door hem een mail te sturen of te bellen via: +31 886 606 600

E-mail button Microsoft SharePoint