DevOps Enterprise Summit 2017: Deep dive into DevOps

deep dive devops

deep dive into DevopsAfgelopen maand bezochten wij, Rutger van Faassen en Chris Baron, als DevOps experts in Londen de DevOps Enterprise Summit 2017 (DOES). Wat we daar zagen, wat ons opviel en waar wij graag mee verder willen, delen we in deze blog.

Waarom DevOps Enterprise Summit?
 

We hebben heel bewust gekozen voor dit 2-daagse seminar omdat het zich richtte op transformatie- verhalen uit de praktijk. Met Gene Kim als keynote speaker en mede- organisator werd de toon van het event gezet. Hij is één van de schrijvers van The Phoenix Project en onze inspirator voor o.a. de DevOps Game

Het programma

Een serie keynote-presentaties, werd afgewisseld met break-out sessies in een wat kleinere setting en netwerken. Ook volgden we workshops en werd er in de algemene zaal aandacht besteed aan de nodige innovatie op het gebied van tooling.

Manier van kijken naar DevOps

Het viel ons op dat wij er goed op staan, als het gaat om transformatie-aanpakken en de manier waarop wij als Sogeti naar DevOps kijken. “It’s all about changing the culture of an organisation”, kwam in allerlei soorten en maten naar voren en werd bekrachtigd door mensen als Jason Cox (Director System Engineering, Walt Disney) en Gene Kim (IT Revolution) tijdens hun presentaties. De weg van continuous improvement en hoe je hier als organisatie mee om kan gaan, werd uitgediept in de break-outs. Zoals het denken in Value Streams, toepassen van Lean technieken en anders kijken naar de verschillende typen werk.

Value Streams, tips and tricks

Alexa Alley vertelde in haar presentatie een sterk verhaal over wat er nu gebeurt ná het identificeren en organiseren van Value Streams. Een echte aanrader. Ze geeft je goede tips en handvatten die je direct kan gebruiken bij je dagelijkse werkzaamheden. Ze vertelt over hoe je doorgaat met de voortgang en de beweging die je aan het maken bent in een DevOps transformatie. Zodat je blijvend laat zien wat de toegevoegde waarde is die je levert. Alexa gaf terecht aan, wat wij ook ondervinden bij onze klanten; “If you don’t have full support from your leadership, it is not going to work!”

De menselijke impact

De inspirerende presentatie van Rob England ‘Surviving DevOps’ had een andere invalshoek: wat is de impact van DevOps op mensen in een organisatie? Raken ze hun baan kwijt? Hoe zou HR hier mee om moeten gaan? Erg interessant (eindelijk) iemand te horen spreken over iets waar we het veel over hebben met het senior management van onze klanten. Uiteindelijk hebben we het over mensen en mogen we niet vergeten hier fatsoenlijk mee om te gaan, als bijvoorbeeld mensen niet mee kunnen in een transformatie. Of zoals Rob England zegt: “We have to make sure our people stay on or off the bus and don’t let anyone get under the bus”.

Tools, tools, tools

Alhoewel we zeker onder de indruk zijn van sommige tools, viel ons op dat er veel tool vendors waren. Hierdoor werden de netwerk discussies gestuurd op die topics; goed voor de tool vendors, minder interessant voor ons. Hierin was wel een duidelijke trend zichtbaar die zich richt op zichtbaarheid van een CD pipeline, metrics en in staat zijn om verschillende tools aan elkaar te knopen. De bekende namen waren zeker nadrukkelijk aanwezig (Puppet, XebiaLabs, Collabnet, HPE), maar ook wat kleinere en meer niche tools zoals (Automic en New Relic) ontbraken niet. Terwijl de presentaties en break-outs ook gingen over een cultural change, continuous improvement en agile leadership, waar de tools niet toereikend zijn.

Terugkijken

Alle presentaties en downloads zijn openbaar en kun je hier terugvinden:

Meer weten over DevOps?

Ben je benieuwd naar de meest recente ontwikkelingen op het gebied van DevOps of wil je DevOps concreet toepassen in jouw organisatie, bijvoorbeeld starten met een DevOps Game? Neem dan via onderstaande gegevens contact met ons op.