Downtime van SAP minimaliseren in een IaaS-omgeving

Downtime SAP

Geen last meer van business downtime bij migratie

We zien dat steeds meer organisaties vanwege allerlei voordelen hun SAP naar de publieke cloud migreren. Bedrijven kiezen steeds vaker voor dit flexibele platform, maar is het alleen maar rozengeur en maneschijn? Er zijn namelijk toch een aantal aandachtspunten bij SAP in een IaaS-omgeving. Hoe kun je bij een upgrade downtime beperken?

De cloud staat voor snelheid, flexibiliteit en toekomstgericht. In een cloud-omgeving wordt alle hardware virtueel en wissel je de schroevendraaier in voor een paar muisklikken. Je hoeft hardware niet meer met de hand plaatsen waardoor bijvoorbeeld het opzetten en afsluiten van testomgevingen veel sneller en goedkoper kan. Organisaties kopen geen hardware en licenties meer, maar nemen het per maand af. De software en hardware komen via het internet tot je, en het beheer ligt nog meer dan voorheen bij de cloud-provider. Je hebt daardoor minder te doen, maar je hebt ook minder regie.

Het dwingende maintenance window

In een on-premise-omgeving bepaal je namelijk zelf wanneer je een update doorvoert. Staat alles in de cloud dan ben je afhankelijker van de cloud-aanbieder. Zo krijgt je organisatie bijvoorbeeld een bericht dat updates worden doorgevoerd en dat ze volgende week woensdagnacht tussen 3:00 en 5:00 worden uitgevoerd. Dit kan in sommige gevallen de business negatief beïnvloeden. Kies je ervoor mee te gaan in het maintainance window? Overleg je met de cloud-provider of er iets te regelen is? Of ga je systemen dupliceren? Door een systeem dubbel op te zetten behoud je je eigen maintanance window. Hierdoor bepaal je zelf wanneer je je systemen reboot. Het nadeel hiervan is wel een stevig prijskaartje. 

Near zero downtime bij migratie naar SAP 4HANA

Vanaf 2025 houdt de ondersteuning van SAP Business Suite 7 op. Ook SAP zelf kiest voor een transitie naar de cloud met SAP S/4HANA database. Dit kent allerlei voordelen zoals een soepeler en intuïtiever workflow. Zo kunnen organisaties sneller op de markt reageren. Daarvoor zullen organisaties wel hun database moeten migreren. De technische migratie en upgrade worden dan wel snel doorgevoerd, maar daarna kan de business er niet direct mee aan de slag. Pas nadat consultants de modules van onder ander Finance, Material Management en Logistics bewerken, werkt alles weer naar behoren. Dit betekent een business downtime en dit meestal tijdens werktijden.

Near-Zero Downtime Technology 

SAP doet er alles aan om deze business downtime te minimaliseren. Met de Near-Zero Downtime Technology (NZDT) kunnen de nabewerkingen tijdens de uptime uitgevoerd worden, dus nog voordat het systeem gemigreerd wordt.

De technische migratie wordt vaak vrijdag op het einde van de werkdag ingepland. SAP wordt gestopt en het weekend vindt de migratie plaats. Maandag beginnen de consultants en in die tijd kan er niet gewerkt worden met SAP. Door dit naar de uptime, en dus voor het weekend te doen, is het maandag gewoon weer business as usual.

Alles weten over het minimaliseren van Downtime?

Meer weten over de voordelen van de migratie naar de publieke cloud on van SAP en hoe de downtime te beperken?