Durf jij testen over te laten aan robots en kunstmatige intelligentie?

Testen met robots

Cobotics is het samenwerken tussen mens en robots. Maar wat als je het borgen van kwaliteit volledig moet overlaten aan robots en AI? Hoe zit het dan met vertrouwen? Je kunt er alles over vinden in het nieuwe boek ‘Testing in the digital age – AI makes the difference’. Aanmelden voor de lancering van het boek kan via de knop onderaan deze blog. Maar hoe werkt testen met robots en kunstmatige intelligentie dan eigenlijk?

Werk 24/7 overnemen met robots en AI

Mensen die eten op een lopende band controleren zijn erg goed in het herkennen van afwijkende producten. De snelheid van een lopende band maakt het vaak moeilijk het product snel te verwijderen met de hand. Met de huidige stand van zaken in robotica en kunstmatige intelligentie kunnen we goede systemen bouwen die dit werk 24/7 van ons over kunnen nemen. Er is zelfs een groeiend vertrouwen omdat wij als mensen graag van dit relatief saaie werk af zijn.

Vertrouwen in een platform

De basis moet goed zijn om te investeren in de bouw van slimme robots of andere slimme oplossingen. Andrew Keen legt heel duidelijk uit dat we misschien wel code die geschreven wordt kunnen vertrouwen (die kunnen we immers testen!). Het probleem ligt volgens hem bij de programmeurs en de platformen die gebruikt worden. Kunnen we die wel vertrouwen? Een recent onderzoek laat ook zien dat we meer vrees hebben voor wat de mens met technologie zal doen dan vice versa.

Er is ruime beschikbaarheid van kunstmatige intelligentie platforms. IBM Watson, TensorFlow, Microsoft AI, Caffe, Apache Mahout en NuPIC zijn een greep uit de voorbeelden van platforms die beschikbaar zijn. Ze verschillen in specialisatie van kunstmatige intelligentie. Een platform kan brede kunstmatige intelligentie aanbieden op het vlak van algoritmes en numerieke algebra. Ook kan een platform zich toeleggen op heel specifieke zaken zoals ‘deep-learning-vision’ technologie of het uitwerken van een theory zoals ‘hierarchical temporal memory’. Vaak hebben we blind vertrouwen in de platforms die we gebruiken. Als het echter gaat om het niet-deterministisch gedrag van kunstmatige intelligentie is dit lastig te controleren.

Laat robots meehelpen

Vertrouwen in robots kan groeien door eerst samen activiteiten uit te voeren. Een mooi voorbeeld is het testen van de cockpit van een helikopter. De functionaliteit van alle knoppen, wijzers en schermen vergt een grote mate van domeinkennis. Het starten en op laten stijgen van een helikopter (al is het in een simulator) overlaten aan een robot(arm) is een grote stap. Dit testscenario kan misschien nog beter door een mens worden uitgevoerd. Een duurtest van meerdere uren van een vlucht is een ander verhaal. Het is dan prima mogelijk een cockpit te monitoren en de knoppen te laten bedienen door een slimme robotarm. Het samenwerken (testen) met robots noemen we ‘cobotics’. Door zelf een controle uit te voeren op de resultaten kan het vertrouwen in een robot die test groeien.

Testen met artificial intelligence

Door ‘cobotics’ groeit vertrouwen in slim testen. Kunstmatige intelligentie is op veel meer vlakken in te zetten dan testuitvoering alleen. Voorbeelden zijn de selectie van testgevallen, monitoren van testresultaten, slimme samenstelling van een testomgeving of testdata creëren. De digitale wereld groeit erg hard om ons heen en brengt veel meer mogelijkheden om slimmer te testen. Nieuwe technologieën worden soms ook te snel geïmplementeerd. Het testen van kunstmatige intelligentie is een erg belangrijke stap in vertrouwen krijgen in de technologie. Dit zal bijdragen in de stap naar vertrouwen in slimme robots die tests uitvoeren.

Meer weten over robots en AI bij testen? 

Robotics en kunstmatige intelligentie zijn thema’s in het nieuwe boek ‘Testing in the digital age – AI makes the difference’. Wil je bij de boeklancering op 1 juni zijn en een gratis boek ontvangen? Meld je dan direct aan.