Een leuke klus, een unieke demo en mijn verjaardag in Zweden

Werken bij Sogeti

Ik ben Caleb Repkes, Testexpert Mobile bij Sogeti.

Inmiddels werk ik alweer 5 jaar bij Sogeti. Na het geweldige Ohio avontuur heb ik een aantal mooie klussen mogen doen waar ik veel geleerd heb. En wat er deze maand nu ineens op mijn pad kwam dat was zo gaaf, dat deel ik graag. Maar eerst even een kleine inleiding.

Momenteel heb ik een zeer interessante opdracht bij een grote klant waarbij ik hun mobiel bankieren app voor de iPhone en iPad test. Apps blijven vaak groeien in functionaliteit en we kunnen niet alles handmatig blijven testen. Daarom zijn we veel bezig met testautomatisering. We doen dit voor iOS met Instruments, een tool die bij de Xcode Developers kit van Apple komt. Voor Android doen we dit met Robotium, een test framework voor het Android platform. Al het handmatig testen en geautomatiseerd testen leveren weinig bugs en een hele hoge rating op in de AppStore en PlayStore. Iets waar we als heel team onwijs trots op zijn.

Overigens iets anders waar ik erg trots op ben is de toegankelijkheid van de app voor blinden en slechtzienden. Wij hebben een hoop tijd gestoken in de juiste toepassing van de Apple voice-over functionaliteit binnen de app. Een steeds heviger brandende vraag speelde in mijn hoofd: ‘Hoe krijgen we nou waardering voor al dit werk?’ Ik kon eigenlijk maar één ding bedenken: een demo van de app met voice-over terwijl ik zelf niks kon zien. Uiteindelijk deed ik geblinddoekt een demo voor een groep van bijna 60 personen. Ongelofelijk spannend, want ondanks dat je elke dag in die app zit en ook meermaals voice-over getest hebt, merk je dat het langzamer gaat dan verwacht. Ook merk je hoe belangrijk de visuele interpretatie van functionaliteiten is. Al met al een zeer enerverende ervaring, waar ik nog met regelmaat hele positieve reacties op krijg.

Terugkomend op de vele functionaliteiten en automatisering, naar aanleiding van deze ontwikkelingen binnen mijn huidige opdracht besloot ik om intern informatie te delen. En waar kan ik dat beter doen dan binnen onze communities op ons eigen social collaboration platform. Een platform dat we ook nog eens wereldwijd gebruiken binnen Sogeti. Binnen zeer korte tijd kreeg ik ineens een uitnodiging van onze Mobile Guru, Andreas Sjöström, uit Zweden om 4 dagen later naar Stockholm te komen, om informatie te delen met onze mobile collega’s daar. Super gaaf! Gelukkig kon dit met de klant geregeld worden en zat ik een paar dagen later met een andere collega, Thomas Veltman, in het vliegtuig naar Stockholm.

Na een goede vlucht werden we onwijs hartelijk ontvangen. We hebben eerst gezellig met elkaar geluncht en na de lunch zijn we direct begonnen met de presentaties. Zo hebben we onder andere gekeken naar een aantal tools zoals Testdroid, SOASTA, Seetest, MonkeyTalk, PerfectoMobile en DeviceAnywhere. Hier konden Thomas en ik op inhaken en vertelden we wat onze ervaringen zijn met de tools die wij gebruiken.

Na een korte pauze was het mijn beurt. Ik vertelde over wat ik doe bij mijn klant en waar we mee bezig zijn op mobile test gebied. Om een en ander te verduidelijken liet ik een filmpje zien van onze werkplek bij de klant. Dat werd zo goed ontvangen dat ik halverwege de presentatie al applaus mocht ontvangen. Daarna heb ik ingezoomd op onze geautomatiseerde testaanpak. De opzet die we gekozen hebben, de lovende kritieken van Apple over die opzet en hoe we hier verder mee zouden kunnen gaan binnen Sogeti. 

Het hele samen komen, overleggen met elkaar, praten over ons werk, het social collaboration platform en hoe we elkaar verder kunnen helpen was erg inspirerend en er staan nog meer mooie dingen in het verschiet. Al met al was het zeer enerverend met een mooie afsluiting in het Stockholmse nachtleven die we extra goed hebben gevierd vanwege mijn verjaardag!