Is Functioneel Beheer één van de competenties binnen T-shaped teams?

T-shaped

Op Linkedin werd in één van de comments onder mijn vorige blog werd de vraag gesteld of Functioneel Beheer kan worden gezien als één van de competenties binnen (T-shaped) teams?

Een interessante vraag, die een blog waard is. Eerlijk gezegd zie ik Functioneel Beheer niet als competentie, maar als functie. Over de taken die bij deze functie horen heb ik het in mijn vorige blog gehad. Wat ik interessant vind aan de vraag, is de beheer-mindset. 

Beheer-mindset

Naast vele competenties hebben beheerders vaak een bovenmatig verantwoordelijkheidsgevoel om ‘de boel in de lucht te houden’. Noem het een focus op continuïteit en serviceverlening; de beheer-mindset. Een DevOps-team is uiteindelijk ook verantwoordelijk om ‘de boel in de lucht te houden’. Een bepaalde mate van beheer-mindset is daarbij noodzakelijk. Maar is een mind-set een competentie? Ik denk het niet. Wel is het zaak om te zorgen dat de beheer-mindset voldoende in een DevOps-team aanwezig is. Maar hoe?

Voor organisaties met weinig automatisering geldt waarschijnlijk dat de beheer-mindset intrinsiek aanwezig is in de DevOps teams. Hoe groter de organisatie, de automatisering en daarmee het aantal DevOps-teams, hoe lastiger het verhaal weer wordt.

Veel organisaties zijn in transitie naar DevOps. Hierbij worden de teams voornamelijk gevormd uit de voormalige projectteams; de change-organisatie. Hiermee is het onvermijdelijk dat er in de teams een change-mindset ontstaat. En laten we eerlijk zijn, nieuwe dingen bouwen is ook veel sexyer dan storingen oplossen. Daarbij is er vaak ook veel commerciële druk om nieuwe dingen te realiseren. Ook de complexiteit van de ketens speelt een rol. Hierdoor kan het in eerste instantie onduidelijk zijn bij welk DevOps-team de oorzaak van een verstoring ligt. Door deze combinatie van factoren is het niet verwonderlijk als de beheer-mindset al snel ver te zoeken is.

De beheer-mindset als eigenschap van elke T-shaped professional in DevOps

Naast het beleggen van de beheertaken is het dan ook belangrijk om aan te haken bij de DevOps-teams om de beheer-mindset te borgen. Als tegenwicht tegen de change-mindset kan dat als stakeholder in of van het team.
In het verleden heb ik de Functioneel Beheerder weleens ‘Operationeel Product Owner’ genoemd, verantwoordelijk dat de applicatie blijft doen waar deze voor bedoeld is. In de optimale situatie heeft de Product Owner zelf zowel de change- als de beheer-pet op en draagt hij dit uit in het team. Zolang dat niet het geval is, is de Functioneel Beheerder nodig om de beheer-mindset uit te dragen in het DevOps-team. Laten we hopen dat het besmettelijk is. Dan is over een paar jaar de beheer-mindset een eigenschap van elke T-shaped professional in DevOps.

Team-Shaped

Ik wil dit Team-shaped noemen. Zorg dat een DevOps team niet alleen uit mensen bestaat met de juiste kennis en vaardigheden, maar ook met verschillende mindsets. Zorg dat deze mensen goed samen kunnen werken en shape je team om een balans te krijgen in al deze factoren en de teamleden van elkaar te laten leren. Als dat lukt zijn we een stuk verder. 

Wil je hier graag meer over weten? Stuur me dan een bericht via ondertaand contactformulier.