Gamification, muziek en testen voor ‘Muzicool’ van uitgeverij Zwijsen

Foto van Robin van Ekeren

Mijn naam is Robin van Ekeren en sinds januari 2016 ben ik in dienst bij Sogeti als Test Engineer. De afgelopen twee jaar heb ik me voornamelijk gespecialiseerd in het testen van de front-end web- als mobiele applicaties.

Hoe muziek en werk perfect samenvallen

Momenteel werk ik bij uitgeverij Zwijsen mee aan een project genaamd ‘Muzicool’. Dit betreft een cross-platform applicatie waarmee kinderen in de leeftijd van 7 tot 10 jaar op speelse wijze de basiskennis van muziektheorie opdoen. Wat dit project voor mij zo leuk maakt is het feit dat mijn werk en hobby’s hierin perfect samenvallen, namelijk: testen, muziek maken en gamen.

Initiatief wordt gewaardeerd

Binnen mijn huidige project geef ik zelfstandig invulling aan alle aspecten van het testvak. Dit betreft de voorbereiding en uitvoer van en rapportage over alle testwerkzaamheden. Hierbij kijk ik altijd verder dan datgene waar de klant om vraagt. Uiteindelijk gaat testen over het vaststellen van het kwaliteitsniveau van een applicatie als geheel en het komt wel eens voor dat de klant niet aan alle aspecten heeft gedacht. Zo heb ik bijvoorbeeld op mijn huidige project in overleg met de klant tooling aan laten schaffen waarmee onder andere de framerate en de prestaties van de CPU en GPU van een breed scala aan mobiele devices nauwkeurig in kaart kan worden gebracht tijdens het draaien van een app. Zo kon de klant op onderbouwde wijze richting de ontwikkelende partij aangeven waar de zwakke plekken zaten. Deze waren anders die wellicht niet ontdekt.

Het verschil maken

Ik krijg de ruimte om zelfstandig invulling te geven aan de verschillende aspecten van het testvak. Dit vereist het vermogen om overzicht te houden, gestructureerd te werken, helder te communiceren en soms out-of-the-box te denken. Testen gaat niet alleen over het vaststellen of bepaalde functionaliteit wel of niet werkt. Testen gaat over het vaststellen van het kwaliteitsniveau van het product als geheel. Wanneer je software testing op deze manier bekijkt draait het niet meer alleen om de vraag “Werkt het product zoals het ooit bedacht is?” maar ook om vragen als: “Hoe gaat de eindgebruiker het product ervaren, rekening houdend met zijn of haar voorkennis? Voldoet het product aan de marktstandaard? Biedt het product wat de gebruiker ervan verwacht?”.  Door op deze manier met de klant mee te denken lever je echt een meerwaarde.

Naar een hoger niveau met testen

Als een hervormende observator. Ik neem het liefst uitgebreid de tijd een situatie of product grondig te analyseren om vervolgens tot een weloverwogen oordeel te komen. Daarnaast vind ik het belangrijk om niet alleen te roepen dat iets niet naar verwachting werkt, maar ook om daar meteen een voorstel voor verbetering voor te doen. Op deze manier ga je als tester meer worden gezien als iemand die ervoor gaat om het product gezamenlijk naar een hoger niveau te tillen, in plaats van als iemand die enkel roept wat er niet goed is. Volgens mij komt dit niet alleen het product, maar ook de samenwerking binnen het team ten goede.

Het zijn de opdrachten die richting geven aan mijn carrière

De reden dat ik voor Sogeti heb gekozen is tweeledig: enerzijds vanwege het opleidingsaanbod, anderzijds vanwege het opdrachtenaanbod. Op het gebied van software testing is Sogeti verreweg de grootste in Nederland. Dit resulteert erin dat je bij Sogeti het grootste en meest diverse aanbod aan testopdrachten tegenkomt. Hierdoor is het mogelijk meer sturing te geven aan de richting van je eigen carrière, aangezien het type opdrachten waar je op wordt ingezet (oftewel, de ervaring die je opdoet) voor een zeer groot deel de richting van je carrière bepaalt. Op de vraag ‘Zou ik nu weer voor Sogeti kiezen?’ kan ik niet anders dan volmondig ‘Ja’ te antwoorden.

Als test engineer ben ik nauw betrokken bij het eindproduct

Maar weinig mensen hebben in hun dagelijkse werkzaamheden zoveel te maken met het eindproduct als de test engineer. Dit maakt mijn rol voor andere afdelingen het perfecte aanspreekpunt waar het gaat om de ins en outs van de applicatie. Vanuit de positie als test engineer ben ik in mijn huidige project ook betrokken geraakt bij het maken van een script voor de reclamevideo, het opstellen van de spelinstructies en de marketing van het product. De correcties en aanbevelingen die ik op deze onderwerpen heb gedaan, hebben gezorgd voor een betere aansluiting van de ervaring van de klant op zijn of haar verwachting.

Nooit uitgeleerd

Kinderen leren muziektheorie met gamificaton App van uitgeverij Zwijsen


Momenteel ben ik me aan het verdiepen in usability en user experience. Het testen van de front-end heeft absoluut mijn voorkeur aangezien dit is waar de gebruiker uiteindelijk mee te maken krijgt. Dankzij de scrum-werkwijze, waarbij multidisciplinaire teams een kernwaarde zijn, heb ik een aantal designers leren kennen die meer dan bereid waren mij van literatuur te voorzien en me de goede richting op te helpen. Daarnaast start ik binnenkort met het volgen van een workshop over usability die binnen Sogeti wordt verzorgd. Voorlopig ben ik nog lang niet uitgeleerd.

Goed voorbereid aan het werk met een basisopleiding

Als Young Professional wordt je nooit zomaar aan je lot overgelaten. De basisopleiding zorgt ervoor dat je goed voorbereid je eerste opdracht in gaat. Maar ook wanneer je later in de praktijk tegen zaken aanloopt waar je nog nooit mee te maken hebt gehad zul je merken dat er altijd collega’s binnen Sogeti zijn die bereid zijn om tijd voor je vrij te maken en je op weg te helpen. Bij Sogeti voel je je snel echt thuis. Ben je ook op zoek naar een IT vacature waar je snel groeit? Ga dan naar onze vacature pagina.