Goed Functioneel Beheer is een must om 'in control' te zijn

Francois van Erk

Ik ben François van Erk en werk als Functioneel Beheerder. Samen met onze Kerngroep Functioneel Beheerder werk ik continue aan de verdere professionalisering van ons vakgebied.

Welke passie heb jij voor IT?

De wereld staat niet stil. Zeker niet wat betreft IT en alles wat daarbij komt kijken. Zo veranderen processen in de loop der jaren steeds en wordt er meer en meer gevraagd van je kennis op het vakgebied. Bedrijven maken gebruik van Cloud en van Mobile-toepassingen. De klant wil steeds meer ‘in control’ zijn en daarbij is goed Functioneel Beheer een must, de klant wil een grotere tevredenheid op de werkvloer, optimalisatie van applicaties en systemen en wil zorgen voor kostenbesparingen. Het bekijken en verbeteren van Functioneel Beheer en business processen binnen de organisatie is dan ook echt iets wat ik geweldig vind.

Wat is jouw grootste passie?

Vader worden is het mooiste wat er is. Mijn grootste passie is dus ook mijn dochtertje van bijna 2 jaar oud. Naast mijn werk en wat sport doe ik zoveel mogelijk leuke dingen met haar.

Wat is je levensmotto?

Opgeven is geen optie!

Hoe ziet je werkdag eruit?

Doorgaans gaat mijn wekker om 05:00 uur af. Na het ontbijt rijd ik van Naaldwijk naar Utrecht. Bij de Rabobank aangekomen start ik met een cappuccino of drie en kijk ik of er nog wat gebeurd is de afgelopen avond en nacht. De werkzaamheden hierna zijn wisselend. De ene keer bekijk ik alle niet Product Backlog Items en bekijk ik welke beheereisen hiervoor van belang zijn. Een andere dag ben ik verantwoordelijk voor het oplossen van incidenten, changes en problems. Ook ben ik werkzaam in kwartaalreleases en ben ik de verantwoordelijke dat alles goed wordt getest en dus uiteindelijk goed in beheer wordt genomen.

Wat was je leukste project?

Vanuit wet- en regelgeving was het bij de Rabobank van belang dat er wijzigingen kwamen op de financiële verwerkingen vanuit de effectenketen. Deze wijzigingen waren heftig, zowel op het technische aspect als de doorbelasting op en door de keten. Voor dit project stond ik opgesteld en heb vanuit mijn positie alles goed gecoördineerd en zelf tests uitgevoerd om er zeker van te zijn dat alles door de keten goed werd verwerkt. Bij het implementeren in productie ging het helemaal goed.

Hoe zorgen jij en Sogeti ervoor dat je je verder specialiseert in je vakgebied?

Ik let zelf op de huidige en aankomende trends. Denk hierbij dus aan Cloud, alles omtrent Internet of Things en bijvoorbeeld scrum of agile. Ik zorg dat ik hier kennis van heb en kan uitdragen aan mijn collega’s.

De rol binnen ons vakgebied is aan het veranderen. We krijgen meer en meer te maken met uitvoering van een regie-rol. Dus is het belangrijk om je soft skills op peil te houden. 

Wat wil jij (nog) bereiken in jouw carrière?

Ik wil doorgroeien naar de rol van Functioneel Beheer Consultant. Het inrichten van Functioneel Beheer en Informatiemanagement processen voor de klant, om er voor te zorgen voor een nog grotere tevredenheid.

Ik zou het geweldig vinden om te groeien richting het unitmanagement. Met mijn jarenlange werkervaring weet ik als geen ander hoe ik collega’s kan helpen en coachen om alles uit zichzelf te halen en dat is geweldig.

Wat geef je mee als tip aan je vakgenoten?

Blijf jezelf ontwikkelen en weet wat de huidige trends zijn in het IT-vakgebied. Durf ook dingen te vragen als je iets niet weet. 

Functioneel Beheerder bij Sogeti?

Wil je verschillende werkomgevingen, collega's om mee te sparren en veel mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen? Dan biedt een baan als Functioneel Beheerder bij Sogeti jou veel mogelijkheden.

Kijk op onze vacature-pagina voor een overzicht van onze vacatures. Wil jij meer weten over Functioneel Beheer kijk dan op onze expertise-pagina.