Haal meer uit open source met Java Enterprise

Erwin de Gier - De actieve open source community is een van de onderscheidende factoren van het Java platform.

Voor- en nadelen open source

Voor elk probleem zijn meerdere open source oplossingen beschikbaar. Het gebruik van open source heeft vele voordelen, zoals:

  • Voor open source hoeven geen licentiekosten te worden betaald. Er is dus geen financiële drempel voor het gebruik ervan.
  • De open software wordt ondersteund door een community, waardoor de ontwikkelingen sneller gaan en we niet vastzitten aan een release kalender van een specifiek bedrijf.
  • Ook voorkomen we dat we afhankelijk te worden van het bedrijf dat eigenaar is van de software, omdat de software wordt ontwikkeld  door de gebruikers. 

Echter zijn er ook nadelen. Wat doe je met een vervelende bug die niet wordt opgelost. Waar klopt je aan voor informatie als deze niet in de community beschikbaar is. Wie onderhoudt de open source software als de community dit niet meer doet? Kortom waar klop ik aan voor support?

Java Enterprise Edition standaarden

Veel best practices uit de Java open source wereld zijn inmiddels opgenomen in de Java Enterprise Edition standaarden. Dit maakt het mogelijk tegen een standaard aan te programmeren in plaats van een directe afhankelijkheid naar een open source framework te creëren. We gebruiken bijvoorbeeld JPA annotations in plaats van Hibernate specifieke annotations en kunnen toch gebruik maken van Hibernate als JPA implementatie.

Door te werken met standaarden wordt minder tijd besteed aan de keuze van de frameworks. En het gekozen framework heeft minder invloed op de architectuur van de applicatie. Hiernaast is het makkelijker om ontwikkelaars te vinden, zolang ze bekend zijn met de standaarden is het minder belangrijk dat ze kennis hebben van framework A in plaats van Framework B. Java EE 7 is pas gelanceerd en Java EE 6 wordt op dit moment actief gebruikt en ondersteund.

Voordelen open source java

Java Enterprise Edition gecertificeerde applicatie servers

Bij het werken met Java Enterprise Edition API's is het noodzakelijk om de applicatie te draaien op een Java Enterprise gecertificeerde applicatie server. Deze bevatten namelijk al de implementaties van de diverse Java EE API's. Deze implementaties hoeven niet te worden opgeleverd met de gedeployde applicatie. Dit maakt het beheren van afhankelijkheden eenvoudiger. De opgeleverde artefacten zijn kleiner. Dit heeft een positieve invloed op de doorlooptijd van het build en deploy proces.

Voorbeelden van Java EE 6 of hoger gecertificeerde applicatie zijn Oracle Glassfish 3/4, IBM Websphere 8 en Red Hat JBoss applicatie server 7. Van dit laatste is zowel een open source (AS 7) als een versie met support (EAP 6) beschikbaar. De EAP versie kent veel voordelen. Naast het feit dat er support beschikbaar is op dit product, is deze versie uitgebreid getest en zijn eventuele bugs opgelost. Deze versie is dus geschikter voor een enterprise omgeving. De drempel om met JBoss te beginnen is lager, omdat er geen licenties nodig zijn. Later in het project kan eventueel besloten worden over te stappen naar de versie met support.

Uw succes met open source?

Wilt u weten wat de voordelen zijn van open soure en onze samenwerking met Red Hat voor uw business? Stuur dan een e-mail naar Robert Jan ten Dijke of bel hem via T: +31 886 606 600