Het testen van complexe high-tech hardware

Werken bij Sogeti

Mijn naam is Frank Spierings en ik ben met veel plezier Test Engineer bij Sogeti High Tech.

Na mijn afstuderen ben ik ingestroomd in het Young Professionals programma van Sogeti. Je begint dit programma met een basisopleiding waar je de nodige kennis opdoet en certificaten haalt. Daarnaast reis je ook af naar Ohio in de Verenigde Staten, waar je gedurende 3 weken een Business Course aan de University of Ohio volgt. Dit is niet alleen een te gekke trip, maar ook een geweldig leerzame ervaring. Na deze periode ben je klaar om bij de klant aan de slag te gaan.

Tot op de dag van vandaag ben ik ingezet bij TomTom op de afdeling Custom Systems in Eindhoven. Dit is de zogenaamde automotive tak van TomTom waar de al bestaande navigatiesoftware, zoals we die kennen van de draagbare TomTom’s, geintegreerd wordt in dashboard modules van auto’s. De meeste moderne auto’s hebben tegenwoordig vaak complexe high-tech hardware aan boord waar een verscheidenheid aan platforms op kan draaien zoals Android, Windows CE of andere linux-based besturingssystemen.

In tegenstelling tot reguliere klanten die een TomTom bij bijvoorbeeld de MediaMarkt kopen, hebben autofabrikanten vaak zeer specifieke eisen aan het systeem. Dit betekent dat de uiteindelijke specificaties van de software vaak kunnen afwijken van de standaard navigatiesoftware die in de draagbare TomTom’s te vinden is. Voor mij als tester ligt hier de grootste uitdaging. Ik moet de software namelijk testen aan de hand van specificaties en requirements. Het is dan ook zaak om de specificaties vooraf duidelijk vast te leggen, hetgeen niet alleen de nodige nauwkeurigheid, maar ook goede communicatieve vaardigheden vereist. Dit zijn zodoende twee belangrijke eigenschappen van een tester. Als de specificaties bepaald zijn, kan het echte testen beginnen.

Het testen van geintegreerde navigatiesystemen is een gevarieerde bezigheid. Het systeem kan getest worden in een simulatie omgeving op je bureau, maar er moet natuurlijk ook getest worden hoe de software zich gedraagt op de weg, de zogenaamde ‘field tests’. Zodoende heb ik al meerdere keren een zogenaamde ‘drive test’ uitgevoerd. Tijdens zo’n drive test ga je bijvoorbeeld een aantal dagen naar Parijs of Londen om de prestaties en gedrag van het navigatiesysteem op de weg te testen. Dit soort tripjes kunnen best vermoeiend zijn maar uiteindelijk is de geweldige ervaring dit allemaal waard. Testen bij TomTom is een leuke en gevarieerde bezigheid.

Ik ben blij dat TomTom al jaren een goede klant van Sogeti is en ik zodoende mijn steentje kan bijdragen aan een goed werkend navigatiesysteem.