Hoe ANWB in 5 dagen van idee tot geteste Wegenwacht app kwam

Thomas Vink spreker QXday

Wat zijn de voors en tegens van het vroegtijdig releasen in een agile aanpak? Thomas Vink werkte als scrummaster bij de ANWB en coachte het team dat werkte aan de vernieuwde Wegenwacht app. Samen met Mirjam van der Esch van de ANWB vertelt hij tijdens de QX Day 2017 over de bijzondere aanpak. In deze blog geeft Thomas alvast een voorproefje van de sessie.

Recensies van gebruikers

Een belangrijk ingrediënt van ons proces was het zo snel mogelijk lanceren van de app en leren van de recensies van de gebruikers. Het releasen van een nieuwe versie van een bestaande app was niet makkelijk, aangezien er al veel gebruikers waren. De Wegenwacht is tenslotte één van de bekendste diensten van de ANWB.  

Design sprint

We zijn gestart met een design sprint. In slechts vijf dagen tijd zijn we van een idee - ‘wij willen graag een nieuwe app met deze doelstellingen’ - naar een met eindgebruikers getest concept gekomen. Daarmee konden we valideren of ons ontwerp zou bijdragen aan het behalen van de doelstellingen.

Agile aanpak

Voor de ANWB was dit een geheel nieuwe aanpak en ook best even spannend. Waar normaal gesproken maanden wordt gewerkt aan de ontwikkeling van een app waarna je na live gang feedback ontvangt,  hadden we die nu al na vijf dagen! Daarmee konden we al heel snel gevalideerde beslissingen nemen. En precies daar zit in mijn ogen de winst. Met zo snel mogelijk releasen stap je af van besluiten op basis van aannames en ga je naar besluiten op basis van gevalideerde kennis

Iedere maand een nieuwe release

Het team heeft zich als doel gesteld om iedere maand een release live te zetten. En daarbij minimaal één door een gebruiker gevraagde feature toe te voegen. Naast de door de ANWB gewenste functionaliteiten hebben dus ook de gebruikers een belangrijke stem gekregen.

Dankzij de goede samenwerking met de stakeholders kregen deze functionaliteiten dan ook regelmatig voorrang op een door de stakeholders gewenste functionaliteit. Na de eerste zeer kritische één ster reviews werden de recensies iedere release beter. Gebruikers pasten zelfs gaandeweg hun recensie aan en gaven complimenten over de voortgang van de app.

Het resultaat: binnen een jaar staat er een volledig nieuwe app met innovatieve functionaliteiten live die gemiddeld met 4,5 sterren wordt beoordeeld in de stores.

Meer weten over de aanpak voor de ANWB Wegenwacht app?

Ben je benieuwd naar wat wij hebben geleerd tijdens dit traject? Op 2 oktober neem ik je samen met Mirjam van der Esch, Product manager consumentenmarkt van de Wegenwacht, graag mee in de innovatieve werkwijze die wij hebben toegepast bij de ontwikkeling van de app.