Hoe NASA gebruik maakt van een PMO

NASA Image PIA14627

Sandra Rijswijk - De afgelopen jaren volg ik met veel interesse de ontwikkelingen rondom PMO in de wereld.

Wat mij daar al vaker is opgevallen is de andere kijk van bijvoorbeeld Amerikanen op wat een PMO is en doet in verhouding tot wat ik zelf meemaak hier in Nederland.

Ik was dan ook blij verrast met een bericht op de facebookpagina van PMI waarin werd aangegeven op welke manier NASA gebruik maakt van PMO en hoe dit bijdraagt tot het succes van NASA.

PMO bij NASA

NASA Image PIA14627NASA maakt gebruik van een PMO om:

  1. kennis vast te leggen en te verspreiden;
  2. expertise en lessons learned te delen;
  3. te zorgen voor effectieve communicatie;
  4. de ontwikkeling van mensen te stimuleren en
  5. te zorgen dat de juiste mensen op de juiste projecten en programma’s zitten.  

Het is dan ook niet verwonderlijk dat op het PMO-congres van PMI de Chief Knowledge Officer van NASA één van de keynote sprekers was. En naast NASA zijn meerdere organisaties enthousiast over PMO:

“Not taking advantage of PMO value can be an expensive way to operate,” volgens Michael Cooch, director of global portfolio and program management propositions, PriceWaterhouseCoopers.

Doorvoeren verandering in IT en business

Duidelijk is dat je niet ‘zomaar’ een PMO in kan richten. Als je het goed doet, is het PMO van strategische waarde voor de organisatie. Daadwerkelijk een middel om zowel IT-technische als business veranderingen effectief door te voeren en te bepalen welke veranderingen het gewenste resultaat hebben opgeleverd. 

Doe de PMO-scan

Voor een goede inrichting van PMO is er de Sogeti PMO-scan. Dit is een standaard vragenlijst op basis waarvan geanalyseerd wordt welke onderdelen van PMO aanwezig en/of gewenst zijn. Onderdeel van de scan zijn vragen als: 

  • Veroorzaak je een onnodige administratieve workload als je een PMO volledig inricht?
  • Zorgt een goed ingericht PMO voor vermindering van bureaucratie?
  • Is de gekozen methode van projectmanagement/programmamanagement bepalend?

In een volgende blog ga ik hier verder op in.

Wilt u nu al de PMO-scan doen of heeft u meer vragen? E-mail dan met Floor Hählen of bel haar via: T: + 31 (0)6 277 462 16