Hoe verhoog je kostenbewustzijn van een DevOps team?

Kostenbewust-DevOps team

Kostenbewustzijn is een interessant nieuw element voor ontwikkelaars op en voor Azure.

Een team heeft tegenwoordig directe invloed op de 'run'-kosten van de verschillende omgevingen. Naast ontwikkeling- en test-omgevingen gaat dit zelfs ook op voor staging- en productie-omgevingen.

Inzicht in operationele kosten

Kostenbewust Devops Team met OneShareMet de juiste inzichten kan een team nu op basis van operationele kosteninformatie gedegen architectuurbeslissingen nemen. Bijvoorbeeld: in Azure kun je alle code opslaan in een Azure VM. 'Easy does it!' De makkelijkste en meest dure oplossing indien de omgeving altijd 'on' staat. Zeker als je dit voor alle stages doet kunnen de kosten de pan uit rijzen.
 

 

Ontwikkelomgeving altijd 'on'?

In onderstaande grafiek zie je dit grafisch weergegeven. Voor 22 november heeft een team alles op VM’s en altijd 'on'. Na 22 november echter - met wat meer kostenbewustzijn - gaan de kosten met bijna 70% naar beneden.

Opslaan van functionaliteit in Azure

Naast het opslaan van functionaliteit in Azure Cloud Services in plaats van VM’s is ook het opslaan van Data in Table Storages in plaats van Azure SQL Server of het verplaatsen van een Worker Role naar Azure Schedule Jobs of naar Web Jobs een grote kostenbesparende actie.

Invloed op kosten ontwikkelomgeving

Met behulp van een dagelijkse update kan elk team direct zien welke beslissingen kostenbesparend zijn (de dalen) en welke niet (de pieken). Met het pay-per-use model - je betaalt alleen wanneer de omgeving in gebruik is - en het juiste inzicht heeft ieder ontwikkel- en testteam dus directe invloed op de kosten 

Benieuwd naar hoe dit in zijn werk gaat met OneShare?

Meer weten over hoe je het kostenbewustzijn van je DevOps team kunt verhogen met een selfservice portaal voor ontwikkel- en testomgevingen?