Hoe zet je crowdtesten in voor IoT-producten?

Crowdtesten voor IoT Producten

Met het Internet of Things (IoT) zijn er volgens de voorspellingen straks 20 miljard apparaten die interactie met elkaar hebben.

Het testtraject om te komen tot de introductie van een nieuw IoT-product wordt daarmee een steeds grotere uitdaging. Welke testinspanning heb je nodig om een product te lanceren dat overeind blijft in de groeiend complexe IoT-omgeving?

Creativiteit van de massa

Alleen of met een klein team de oneindige hoeveelheid aan IoT-testsituaties testen is een onmogelijke taak. Een goede selectie maken van representatieve situaties in het veld is ook een uitdaging. Een IoT-product moet steeds sneller en goedkoper naar de markt om zo de andere miljoenen concurrerende producten voor te blijven. Daarom moet je voor IoT-productontwikkeling gaan innoveren op testgebied. Gebruik de aanwezige testomgevingen in de markt. Gebruik schaalgrootte en creativiteit van de massa. Kortom: zet in op een testmethodiek als crowdtesten.

Goed voorbereid crowdtesten van een IoT-product

Waar het aantal testsituaties voor een IoT-product kan exploderen, kan ook een crowdtest uit de hand lopen. Met de volgende tips is een crowdtest goed in de hand te houden:

  • Informeer de gebruikers/crowdtesters
    Met crowdtesten lanceer je een product waar nog een testproces op los moet worden gelaten. Gebruikers kunnen het product ook 'gewoon' aanschaffen en gebruiken zonder testdoel. Defecten die de crowdtesters nog moeten vinden zullen ook bij de gewone gebruiker langs komen. Van dit alles moet de koper van het product op de hoogte zijn. Ook informatie over de crowdtest en hoe testdata, defecten gecommuniceerd moeten worden is belangrijk voor de gebruiker/crowdtester.
  • Coördineer
    Al die crowdtesters zorgen voor heel veel testdata. Zeker als het crowdtesten van een product populair wordt, kan het wel eens aan zijn eigen succes ten onder gaan. Zorg voor goede coördinatie van de testdata, testsituaties en testideeën die de crowd je geeft. Geef hen ook informatie terug over wat er met alle gegevens en bevindingen gedaan wordt.
  • Smoke-test
    Een eerste versie van een product dat ge-crowdtest wordt heeft vaak beperkte functionaliteit. Defecten die gevonden worden, moeten opgelost en snel teruggeleverd  worden aan de gebruikers. Het is van belang een goed mechanisme te hebben om snelle (software) releases/updates te kunnen doen. Er moet natuurlijk wel sprake zijn van enige kwaliteit als een nieuwe versie wordt opgeleverd. Een goede (en snelle!) smoke-test waarin de basisfunctionaliteit goed wordt afgedekt is van groot belang. Zorg ook dat deze bijgehouden wordt met de nieuwe inzichten uit het crowdtesten.

Een crowdtest is een project

We staan er niet alleen voor om een nieuw IoT-product te testen. Het is wel belangrijk om een crowdtest als een testproject te zien met alle bijbehorende aandacht en ondersteuning. Laat de crowd voor je testen, verzamel testinformatie en zorg voor goede coördinatie en afhandeling.

Meer weten over testen van IoT-producten?

Kijk voor meer informatie over het testen van IoT-producten op de High Tech testen of Internet of Things pagina. Of kijk ter inspiratie naar de presentaties die van de TMap Dag 2015 over nieuwe testtechnieken en innovaties die nodig zijn bij IoT-projecten.