IT-studenten leveren ook in 2017 een maatschappelijke bijdrage met ProjectB

Studententeams van hogescholen leveren een maatschappelijke bijdrage door het leven van mensen met een beperking te ondersteunen. Dit doen ze door innovatieve IT-oplossingen te bedenken en een prototype te ontwikkelen.

ProjectB

Onder de naam ProjectB Challenge starten we ook dit schooljaar weer een wedstrijd onder IT-studenten met het doel om het leven van mensen met een beperking te ondersteunen of om de kwaliteit van hun leven te verbeteren. Studenten worden uitgedaagd om een effectief en innovatief technologisch hulpmiddel te ontwikkelen. Deze wedstrijd is bedoeld voor derde en vierdejaars informaticastudenten. ProjectB is een initiatief van IT-dienstverlener Sogeti in samenwerking met mediapartner Tweakers en de hogescholen Avans in ‘s Hertogenbosch, Fontys Eindhoven, Hogeschool Utrecht en Windesheim in Zwolle. 

Voorbeelden van projecten 

We kijken met trots terug naar de projecten die in de vorige editie van ProjectB zijn ontwikkeld. De winnaars van de publiekprijs en vakjury kwamen met de onderstaande oplossingen:

Siemie en Koko
Een ziekenhuis opname is altijd spannend, helemaal voor kinderen. Met behulp van een interactieve applicatie leggen Siemie en Koko op een vriendelijke manier uit wat deze kinderen te wachten staat. De techniek die dit mogelijk maakt is een interactieve applicatie, die gebruik maakt van Augmented Reality.

Express me
Voor mensen met Afasie is er een app ontwikkeld. Deze applicatie helpt bij het zoeken naar woorden zodat gebruikers met woordvindingsproblemen zich makkelijker kunnen uitten. De woorden zijn ondergebracht in categorieën om snel en makkelijk te zoeken. Ieder woord is voorzien van een afbeelding om te voorkomen dat woorden niet direct herkend worden. De app kan ook woorden laten uitspreken of toevoegen aan een gespreksbalk. ‘Slimme tegels’ zorgen ervoor, dat de appgebruiker bijvoorbeeld het nieuws krijgt voorgeschoteld dat het beste bij hem of haar past waarbij direct de kernwoorden uit het nieuwsbericht worden gedeeld.

Nieuwsgierig naar alle projecten van de afgelopen editie van ProjectB? Bekijk dan dit filmpje op ons Youtube kanaal.

Volg de teams

De ontwikkelingen van de teams zijn vanaf 17 februari te volgen op de website van onze mediapartner Tweakers. Volg ons ook op Twitter.

Meedoen?

Dat kan! Schrijf je dan voor 10 februari 2017 hier in!

Onze ervaring is dat een team van 5 á 6 personen het beste werkt. Mocht je nog geen team hebben, geen probleem. Samen met jou gaan wij ons best doen om een topteam te vormen. In de periode tot half juni werk je aan jouw ProjectB-innovatie. Tijdens de feestelijke Awards Night op 22 juni maakt de jury de winnaar bekend.