"Je ziet dat ontwikkelaars architecten worden"

Ontwikkelaars worden architecten

Goed scrummen maakt dat iedereen zich bij het project betrokken voelt. Door disciplines intensief te laten samenwerken en ervoor te zorgen dat elk teamlid een bijdrage kan leveren, worden de beste oplossingen bedacht. Als daarnaast de modernste ontwikkeltools beschikbaar zijn, blijven teamleden gemotiveerd en blijft de vakkennis op peil.

Ontwikkelaars worden architecten

Multidisciplinaire teams

Door multidisciplinaire teams de scrum-methodiek te laten gebruiken, vervagen de traditionele grenzen die we nog uit de tijd van de watervalmethode kennen en die erg beperkend werkten. Ontwerpers, ontwikkelaars en testers bepalen tegenwoordig samen hoe de optimale oplossing er uitziet. Dat betekent wel dat je niet meer in je eigen hoekje kunt blijven zitten. Je moet over grenzen heen kijken. Een ontwikkelaar kijkt bijvoorbeeld samen met een architect wat de beste technische oplossing is, of helpt een tester bij het opzetten van geautomatiseerde testsets, terwijl een ontwerper erop let dat de juiste gegevensverzamelingen beschikbaar worden gesteld.

Commit and continue

"Dit vraagt wel om een open en nieuwsgierige houding", benadrukt Dieter Camps, Scrum Master en Solution Architect bij Sogeti, die een waslijst aan succesvolle projecten op zijn naam heeft staan. "Iedereen houdt zijn eigen specialisme, maar kijkt samen met de anderen wat de beste manier is om iets op te lossen. Door van je eiland af te komen en als een team te werken, kom je erachter wat de toegevoegde waarde is van de andere disciplines en leer je hoe je elkaar het beste kunt helpen. Deze kruisbestuiving is erg belangrijk. Dan zie je ineens dat mensen elkaar vleugels geven."

De basishouding van projectleden is hierbij een kritieke succesfactor. Door alles met elkaar te bespreken, krijgt iedereen de ruimte om over zijn of haar ideeën te vertellen. Dat kost meer tijd, maar het voordeel is dat iedereen betrokken is en tot het inzicht kan komen dat het beste besluit wordt genomen. Ook ontstaan er vaak mooie discussies waarin interessante opties naar voren komen. "Maar zodra er eenmaal consensus is over de oplossingsrichting, moet je niet blijven mopperen dat je toch liever een andere oplossing had gezien", zegt Camps daarover. "Dan is het een kwestie van commit and continue. De beslissing is genomen. Je mag best vijf minuten mopperen, maar daarna is het klaar en gaan we aan de slag."

Geen ruimte voor ego's

In een multidisciplinair team is er vooral geen ruimte voor ego's. Camps: "Als ik terugkijk naar de succesvolle projecten die ik heb gedaan, dan zat er nooit een ego in het team. Want alleen als je voor het teamresultaat gaat en een echte teamspeler bent, kun je als team succesvol zijn. Een individu is dan niet langer een kritieke succesfactor. Dat is het team zelf." Door te discussiëren gaan mensen ook breder denken. "Iedereen wordt gehoord en draagt bij aan het bedenken van de beste oplossing. Door deze betrokkenheid zie je dat ontwikkelaars ineens architecten worden."

Moderne tools en technieken

Een andere voorwaarde om projecten tot een succes te maken, zijn de tools waarmee de ontwikkelaars werken. "In het voorstel naar de klant nemen wij altijd een aantal randvoorwaarden op die bepalend zijn voor het succes van een scrumproject", licht Camps toe. "Eén van die voorwaarden is dat wij met de modernste tools en nieuwste versies willen werken. Denk aan Visual Studio 2015, Visual Studio Online, Azure cloud, AngularJS, Microsoft Release Management en Selenium. Dat is namelijk een van de redenen waarom wij zo succesvol zijn. Als we moeten teruggaan naar oudere versies van het platform dan werkt dat zeer ineffectief. Er zitten bijvoorbeeld bugs en kwetsbaarheden in die in recente versies allang zijn opgelost. Nieuwe mogelijkheden die de zaak versnellen en waar medewerkers inmiddels aan gewend zijn ontbreken erin. Daar moet dan omheen gewerkt worden. Dat is omslachtig, het team wordt er minder productief door en het werkt erg demotiverend."

Voor opdrachtgevers kan het verder best lastig zijn om de juiste infrastructuur op te zetten voor een effectief projectteam. In dat geval is Azure een oplossing. Camps: "De Azure cloud maakt een projectteam zelfredzaam. Het team is dan zelf verantwoordelijk voor het inrichten en beheren van de benodigde infrastructuur. Dat maakt het meteen ook een stuk eenvoudiger om de nieuwste versies van Windows en de ontwikkeltools in te zetten voor het project." Ook kostentechnisch is een cloud-omgeving interessant. "Aan het einde van de dag kan het projectteam zelf alles uitzetten om kosten te besparen."

Uitstralen naar de klant

Door open te staan en continu mee te denken, vervaagt volgens Camps het onderscheid tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. "Je wordt als het ware onderdeel van de organisatie en dan is het ineens een gezamenlijk project. Dat is het mooiste wat je kunt bereiken", vertelt hij. "Omdat je in het team van elkaar weet wat je aan het doen bent, kan de klant aan iedereen een vraag stellen en ben je niet langer afhankelijk van één individu. De oplossing wordt door het hele team gedragen, dus elk teamlid kan antwoord geven. Iedereen is gemotiveerd en met veel plezier aan het werk. Dat straalt uit binnen het team, maar ook naar de klant toe. Dat maakt dat de producteigenaar bij elke sprint review tevreden is. Zo krijg je met zijn allen vleugels."

Bron: IDG ContentWorks

Wil je ook werken in de beste scrum-teams? 

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden om te werken in multidisciplinaire teams?