Journalist Rens Lieman spreekt tijdens VINT Symposium 2018 over de on-demand economie

VINT Symposium - In Code We Trust

Een taxi bestellen we via Uber, een schoonmaker via Helpling en een maaltijd via Deliveroo. In de on demand-economie krijgen we met één druk op de knop wat we willen, wanneer we dat willen. Gemak dient de mens. Of toch niet? 

Journalist Rens Lieman zet hierbij zijn vraagtekens en gaat daarop in tijdens het VINT Symposium 2018. Check de video verderop in dit artikel. 

In de praktijk bij Uber, Helpling en Deliveroo

In San Francisco, Berlijn en Amsterdam zocht Rens naar de antwoorden, van buitenaf én van binnenuit. Hij sprak durfkapitaalinvesteerders en topmanagers bij Uber, Helpling en Deliveroo, terwijl hij ondertussen voor diezelfde bedrijven passagiers vervoerde, maaltijden bezorgde en huizen schoonmaakte.

On demand

Ook interviewde hij beleidsmakers, onderzoekers, sociologen, stadsplanners en natuurlijk de chauffeurs en schoonmakers die in de on demandeconomie werken. Lieman kwam tot een verontrustende conclusie: de on demand-economie beïnvloedt ons ongemerkt.

Wat als er straks niemand meer de deur uitkomt als alles thuisbezorgd wordt? En we niet meer voor een baas werken, maar voor een algoritme? Lieman gaat in op hoe de arbeidsmarkt, ons gedrag én onze omgeving veranderen.

Meld je aan voor het VINT Symposium op 12 juni 2018

Benieuwd naar de keynote van Rens Lieman? Kom dan naar het VINT Symposium in Spant! Bussum.