Linux: Red Hat of Oracle?

Linux Red Hat or Oracle

Erik Sekeris - voor veel mensen lijkt dit een vreemde vraag. Red Hat associeer je gelijk met Linux, bij Oracle denk je eerder aan databases, applicatie servers en application development.

Maar al enkele jaren heeft Oracle een veel breder aanbod van producten. Oracle biedt producten aan van hardware tot en met volledige applicaties en alles daartussen. Onder “alles daartussen” vallen dan ook Operating Systems. En één van die Operating Systems is Oracle Linux.

Wat is Oracle Linux?

Oracle Linux is een door Oracle bijgehouden Linux distributie die volledig compatible is met de Red Hat distributie. Alle features die in Red Hat beschikbaar zijn en alle mogelijkheden die dit OS biedt zijn ook beschikbaar onder Oracle Linux. Oracle zelf zegt hier over:

“For userspace applications, Red Hat Enterprise Linux is fully compatible with Oracle Linux whether it’s running the Unbreakable Enterprise Kernel or the Red Hat compatible kernel.”

Voor alle tools en applicaties is de Oracle Linux distributie dus één op één vergelijkbaar met de Red Hat distributie.

Oracle (Enterprise) Linux versus Red Hat

Oracle Linux bestaat al sinds 2007, toen nog Oracle Enterprise Linux genaamd. De eerste versie was OEL 4.4, direct gebaseerd op RHEL 4.4 en sinds die tijd is iedere release van RHEL direct één op één overgenomen als een OEL distributie met dezelfde versie. Alle versies tot 4.9, vervolgens tot 5.10 en inmiddels tot en met 6.5 zijn dus beschikbaar als Oracle Linux. Zowel als 32-bits en als 64-bits versie.

Waarom Oracle Linux gebruiken?

Als de Red Hat en Oracle distributies gelijk(waardig) zijn, waarom zou je dan specifiek voor Oracle Linux kiezen? Oracle heeft hier veel argumenten voor, zoals lagere kosten, een gunstiger support model en betere beschikbaarheid van de distributie. Maar hier kun je over discussiëren. Bij welke partij ben je beter af qua kosten en support? Dat is een vraag die niet zo makkelijk te beantwoorden is en waar je gevoel een grote rol in speelt.

Het grote verschil zit hem in de kernels die Oracle Linux biedt. Hoewel de distributies 100% compatible zijn, is iedere distributeur vrij om een eigen kernel op te zetten. Oracle heeft gekozen een geheel eigen kernel mee te leveren met Oracle Linux.

Kernels

Als we kijken naar de kernel, dan heeft Oracle Linux een groot voordeel ten opzichte van Red Hat. Het is namelijk verder geoptimaliseerd voor Oracle producten. Een Oracle database of applicatie server zal dus efficiënter werken op een Oracle Linux systeem dan op een Red Hat Linux systeem.

Oracle Linux biedt naast een Red Hat Compatible Kernel (RHCK) ook nog een specifieke Unbreakable Enterprise Kernel (UEK). Deze speciale kernel biedt nog steeds compatibiliteit met Red Hat, maar heeft meer optimalisaties en is gebaseerd op de meest recente (mainline) kernel versie. Waar de Red Hat kernel nog gebaseerd is op de mainline 2.6.32 kernel (met veel patches), is de UEK van Oracle al gebaseerd op de nieuwere 3.8.13 mainline kernel en loopt sneller mee met de volgende (3.10) mainline versies. Hiermee biedt de UEK dus nieuwere features en ondersteuning voor modernere hardware dan de RHCK. Denk hierbij aan optimalisaties voor onder andere: DTrace, Control Groups, BTRFS filesystem, Infiniband and SSD disks.

Voor klanten die een strikte (100%) RHEL compatibility willen, is altijd de RHCK beschikbaar. Voor klanten die de optimalisaties van Oracle willen gebruiken, is eenvoudig om te schakelen naar UEK. Omdat beide kernels standaard aanwezig zijn, is overschakelen een kwestie van een paar minuten.

Nieuwere kernel, betere ondersteuning

Als je dus Oracle producten op Red Hat Linux hebt, kan het zeer de moeite waard zijn om deze producten eens op een Oracle Linux systeem van dezelfde versie te zetten. Hiermee vergelijk je dan de nieuwe kernel en nieuwe features met de huidige situatie en kun je wel eens aangenaam verrast worden met een betere overall performance, een stabielere ondersteuning van de hardware en de mogelijkheid voor nieuwere features. Ook zonder andere Oracle producten is Oracle Linux natuurlijk het overwegen waard, de optimalisaties gelden per slot van rekening niet alleen de Oracle producten.

Meer weten?

Deze introductie is te kort om alle features en nuances uit te werken. Stuur voor vragen een e-mail naar: Wim Stolk een mail of bel je via T: +31 886 606 600