Microservices en Cloud populair tijdens JavaOne 2016

Java One

JavaOne is het grootste Java congres ter wereld. Samen met een aantal Sogeti-collega's was ik aanwezig. Een week lang werden we geïnspireerd door alle nieuwe ontwikkelingen op het gebied van Java en Open Source. De belangrijkste highlights die ik uit San Francisco heb meegenomen deel ik graag met je.

Java Enterprise Edition

Het grote nieuws op JavaOne was dat Java EE 8 gepland staat voor 2017 en Java EE 9 al voor 2018. Twee nieuwe versies dus in twee jaar. De precieze inhoud van beide edities staat nog niet vast. Oracle verlegt de focus namelijk naar specificaties die een rol spelen bij de realisatie van microservices, zoals Health Check, JSON-B, Configuration en Security.

Microservices, Docker en Cloud populair

De populairste sessies op JavaOne gingen over Microservices, Docker en de Cloud. Er waren veel sessies die de voor-en nadelen van microservices-architectuur bespraken. Oracle zet flink in op de Cloud met diverse diensten, zoals Oracle Java Cloud Service en Developer Cloud Service. Beide zijn PaaS-omgevingen, respectievelijk voor het draaien en ontwikkelen van Java-applicaties in de cloud.

Java SDK wordt volledig Open Source

IBM kwam met het nieuws dat hun Java SDK volledig open source wordt. Deze mededeling werd zowel in de zaal als op Twitter met veel applaus ontvangen. Ook was er veel aandacht voor MicroProfile. Een initiatief van diverse grote spelers in de Java-wereld, waaronder RedHat, dat als doel heeft een lichtgewicht platform te bieden voor de realisatie van microservices met Java EE-technologie. 

Open source test Framework

Ik verzorgde zelf een sessie op JavaOne over de realisatie van een Open Source test-framework, onder andere gebaseerd op het Vert.x-framework. De sessie werd goed ontvangen. Het publiek vond het interessant om te horen hoe een nieuwe technologie zoals Vert.x toegepast wordt in een echt project, welke uitdagingen je hierbij tegenkomt en hoe je hier mee omgaat.

Meer weten over Jave en Open Source?

Wil je meer weten over mijn presentatie, neem dan contact met me op. Benieuwd naar hoe we de nieuwe ontwikkelingen toepassen in onze Java- en Open source dienstverlening? Neem dan contact op met Robert-Jan ten Dijke.