Nieuwe hersenkrakers in technology-driven architecture komen er aan

Technology-driven architectuur

Ontwerpen voor goed gebruik in plaats van voor hergebruik. Uniformiteit inruilen voor heterogeniteit. Business volgt technologie in plaats van andersom. Ontwerpen van vertrouwen in plaats van controle. Deze voorbeelden tonen aan dat ook wij architecten nu toch echt in het tijdperk van het opnieuw bedenken zitten.

Tijd voor nieuwe principes

Een tijdperk van nieuwe mogelijkheden. Meer nog: van nieuwe waarheden. Ik adviseer al een tijdje dat we een aantal - zo niet veel - van onze architectuurprincipes moeten vervangen door nieuwe principes. Principes die uitgaan van de mogelijkheden van vandaag en morgen, en niet van die van gisteren. We hebben niet voor niets bij elk principe de motivatie of rationale opgenomen. Als deze verandert, en dat is nu absoluut het geval, is de kans groot dat het principe ook herijkt moet worden. Zoals mijn collega Ton Eusterbrock het ooit zo fraai formuleerde: “De architect is er niet om de wereld van morgen zoveel mogelijk te laten lijken op die van gisteren”.

En zeg nou zelf, wat is er leuker dan onze hersens te kraken over hoe onze organisaties het beste kunnen halen uit alle nieuwe technologische mogelijkheden; nu en in de toekomst? En dan niet met interne efficiëntie als leidraad, maar misschien wel met het doel om de wereld een beetje beter te maken.

Grote veranderingen

In de voorbereidingen van de aankomende DYA-dag op 10 maart heb ik een aantal zeer interessante gesprekken gevoerd die voor mij weer des te duidelijker maken dat de wereld echt aan het veranderen is. Ook voor de architect.

Zo kwam ik in aanraking met Leon Gommans, Science Officer bij KLM, één van de sprekers op de DYA-dag. Leon houdt zich bezig met zaken als lightpaths en Internet slices. Met dergelijke ontwikkelingen wordt het netwerk in feite een heel grote, snelle, met vertrouwde personen gedeelde, computer. Dan maakt het niet meer uit waar data staat of waar processing plaatsvindt.

De hele Cloud discussie over de vertrouwelijkheid van data buiten de deur wordt irrelevant. Uitwijkprocedures voor datacenters zijn niet meer zo spannend als een heel datacentrum in een fractie van een seconde naar een andere locatie is overgezet. En als de beheerders op de oorspronkelijke locatie via hun videowall gewoon door kunnen werken alsof er niets gebeurd is.

Kansen voor architecten

Ik moet eerlijk bekennen dat ik alle consequenties nog niet helemaal overzie. Maar dat het iets gaat betekenen is duidelijk. En dat wij als architecten er iets mee moeten, ook. En ja, het zit nu nog enigszins in de wetenschappelijke hoek. Maar het is al toegankelijk voor bedrijven. En laten we wel wezen, het hele Internet komt uit de wetenschappelijke hoek. Dus misschien is het toch wel een beetje belangrijk, en is het er wel eerder dan we denken. En dat geeft fantastische kansen.

Aanmelden DYA-dag 2017

Benieuwd naar de nieuwe hersenkrakers in architectuur en het hele verhaal van Leon? En wil je ook andere sprekers horen over technologiegedreven architectuur? Kom dan naar de DYA-dag op 10 maart in Veenendaal.