Podcast 6 van Technology Leads met gast Menno van Doorn

Podcast

In deze podcast van de Technology Leads hebben Tom van de Ven, Rik Marselis en Daniël Laskewitz voor het eerst een gast aan tafel. De gast is Menno van Doorn; directeur voor het Verkennings Instituut Nieuwe Technologie (VINT).

Met Menno gaan ze het hebben over het rapport dat op 26 februari uitkomt. Het rapport gaat over de nieuwe generatie: De Synthetische generatie’.  Menno zal ook met zijn kennis over deze synthetische generatie reflecteren op de verschillende tech updates.

Tech Updates

Zoals altijd begint de podcast met een aantal tech updates. Daniel heeft het over het Fyre festival. Dit is een festival wat op de Bahama’s heeft plaatsgevonden. De opzet was dat het een glamourfestival zou worden. Echter de organisatie was volledig onderschat en het is helemaal fout gegaan. Op Netflix is een documentaire te zien het over het festival.

Tom heeft het over de Polar Vortex die Amerika in zijn greep heeft. Over hoe de kou ervoor zorgt dat vliegtuigen aan de grond blijven staan. De oorzaak daarvoor is niet de technologie maar juist de mens. De mens blijkt bij kou de zwakste schakel omdat zij bijvoorbeeld maar kort buiten kunnen werken waardoor alle afhandelingsprocessen vertraagd worden.

Rick heeft het over Aurora Flight Sciences, een onderdeel van Boeing. Zij hebben de eerste all electrical autnomous passenger air vehicle. Dit is een autonoom vliegtuig waar één passagier in kan, ze noemen het een ‘flying taxi’. Ze hebben de eerste succesvolle  testvlucht gedaan, weliswaar van een paar seconden, maar het is veelbelovend.

Synthetische generatie

De iGen is de generatie geboren tussen 1995 en 2012. Deze nieuwe generatie is substantieel in grootte (1/3 van de wereldbevolking), heeft andere waarden dan hun voorgangers, en is nu al invloedrijk dankzij hun kennis en toepassing van influencertechnieken (sociale media, enz.).  Dit is de eerste generatie van jonge mensen al een zakelijke impact heeft vóór ze aan hun carrière beginnen. Met hun ambivalente identiteit groeien ze op als 'influencers’. Op platformen als TikTok of Boomoji experimenteren ze met nieuwe vormen van digitaal zoals Mukbang en ASMR. Dit is een  generatie die aandacht besteedt aan alles wat authentiek en echt (lijkt te zijn) en keert zich af van de oude wereld.  Wil je na het luisteren van de podcast meer weten over de synthetische generatie?  Aanstaande dinsdag, 28 februari, zal het beschikbaar zijn op deze site.

iTunes en Spotify

Deze podcast is een van de afleveringen in de serie Technology Leads. In elke podcast worden nieuwe ontwikkelingen in de wereld van technologie besproken aan de hand van nieuwsitems of persoonlijke ervaringen. Daarnaast worden er regelmatig gasten uitgenodigd om een specifieke visie op de ontwikkeling van technologie uit te diepen. De podcasts zijn te beluisteren via iTunes en Spotify. Zoek op “Technology Leads Podcast”.