Security Awareness college op de Universiteit Utrecht een groot succes!

Werken bij Sogeti

Afgelopen dinsdag mocht ik een Application Security Awareness college geven op de Universiteit van Utrecht. Van te voren was me ingefluisterd dat er zo’n 180 a 200 studenten aanwezig zouden zijn, dus met een gezonde kriebel in mijn buik stapte ik in de auto.

Eenmaal daar stroomde de collegezaal goed vol. Het merendeel van de studenten blijkt eerstejaars en allen doen ze een ICT gerelateerde studie. De cursus is onderdeel van de kennismaking met de studie en het onderwerp ICT. Er zit lekker wat energie in de zaal, en ik begin er goed zin in te krijgen. Glaasje water gevuld, een korte introductie en aan de slag.

Hoe lang ik precies heb staan praten, weet ik echt niet, maar dat maakt niet uit. Het verhaal kwam op gang, en de deelname van de groep des te meer. Ik kreeg verassend scherpe antwoorden op mijn vragen, terwijl die van hen oprechte interesse toonden. Toen ik aan het eind van de rit nog even social engineering aanhaalde, bleek ook dat onderwerp niet geheel onbekend bij deze groep jongeren. Een enthousiast applaus, een flesje wijn achteraf en ik stapte met een grote glimlach weer in de auto. Thanks guys/gals!

Wat word ik tevreden van zo’n dag! Niet alleen omdat het zo gesmeerd lijkt te lopen, maar vooral omdat er een betekenis achter zit. Laat ik het zo zeggen: het verbaast me in het bijzonder dat wat zo moeilijk lijkt in het bedrijfsleven zo makkelijk liep op een universiteit. Het is wat mij betreft opvallend dat informatiebeveiliging in het algemeen zo’n onbekend onderwerp is. Goed, het is de laatste tijd vaker in het nieuws, waardoor het misschien iets makkelijker is geworden om uit te leggen wat ik voor mijn werk doe. Maar ik heb niet het idee dat security een prioriteit is die door gehele organisaties heen gevoeld wordt. Er zijn gelukkig uitzonderingen, en de markt wordt langzaamaan wel volwassener op security gebied, maar er is nog een lange weg te gaan.

Maar dan de universiteit van Utrecht. ‘Hoi, welkom op de universiteit, wij zijn de ICT studievereniging. Succes met je ICT studie en hier, om te beginnen, bieden we je een security awareness cursus aan’. Vrijblijvend, dat wel. Dus komen er een kleine 180 studenten opdraven! Waarvan een groot deel echt niet nu voor het eerst van security hoorde. Dat kan maar een ding betekenen: Binnen een jaar of 4 studeert er mogelijk een groep mensen af, waarvoor security een standaard onderdeel van het ICT vakgebied is! Informatie analisten, ontwikkelaars, ICT projectleiders en ga zo maar door. En de grap is, dat komt blijkbaar niet door de universiteit zelf, niet door het bedrijfsleven en ook echt niet door mij, maar door de ondernemende studenten en studentenverenigingen waarbij security blijkbaar leeft.  Te gek, toch?

Het enige wat ‘wij’ nu nog hoeven te doen, is ze goed blijven voorlichten, prikkelen en inspireren. En zorgen dat we ze nog bij kunnen houden, als ze eenmaal op gang zijn! ;)

Wil je meer informatie over onze Security expertise of de Security vacatures kijk dan bij de vacatures