Security is nooit ver weg [in gesprek met collega's]

Foto bij artikel van de reporter over security

Bevlogen en enthousiast. Zie daar de basis voor een goed gesprek, zoals dat tussen Ruud Puts (links) en Sebastiaan Tol.

Vrijdag laat in de middag, het weekend voor de deur. In stadscafé De Spaarbank in het centrum van Tilburg gaat het er ontspannen aan toe. Voor serieuze onderwerpen is nu even geen tijd – behalve aan de tafel met Ruud en Sebastiaan. Ambitieuze, jonge Sogetisten. En beiden zeer begaan met een thema als security. ‘Ik kan er úren over vertellen’, vertelt Sebastiaan. ‘Veiligheid en technologie: die combinatie boeit me enorm.’

Sebastiaan werkte de afgelopen drieënhalf jaar in Dordrecht bij Krohne Altometer, dat industriële meetoplossingen produceert en levert. ‘Ik testte er de software van een batterij-gevoede flowmeter. Die moet minstens vijftien jaar meegaan, net als de software. Ik schreef het testplan, richtte het automatiseringssysteem in en zette een bugregistratiesysteem op.’

Communicatie centraal

Met zo’n voorwaarde van vijftien jaar heeft Ruud als ontwikkelaar van apps niet te maken. ‘Producten en ontwikkelingen volgen zich binnen mijn werkveld veel sneller op. Ook bij Philips, waar ik namens Sogeti de apps voor het hue lampensysteem verder doorontwikkel. Bovendien draait het bij mij veel meer om user experience.’ Sebastiaan: ‘Dat weet ik wel zeker.

Bij mijn opdracht ging het veelal om systemen in de grond, om een ‘embedded’ product. Maar overeenkomsten zijn er ook, toch? Want veel, heel veel draait om communicatie. Zoals flowmeters met elkaar praten, zo doen apps dat ook. En wanneer het dan over communicatie gaat, is security nooit ver weg.’ Ruud: ‘Inderdaad. Neem bijvoorbeeld mijn eerste opdracht voor Sogeti, bij een bank. Ik werkte er mee aan een app voor mobiel bankieren. Een omgeving met apps en servers die over en weer certificaten valideren: alles draaide om een veilige verbinding.’

Wat niet weet…

En tóch kan het ook dan nog misgaan, stelt Sebastiaan. Hij wijst naar de camera van de fotografe. ‘Hartstikke mooi dat inmiddels sommige camera’s foto’s kunnen doorsturen via wifi. Maar laat die functie aanstaan, en een kwaadwillende in de buurt plukt zo alle foto’s van de camera. Veel mensen weten niet eens dat dat kan. Hoe veilig een verbinding ook is, uiteindelijk blijft de mens de zwakste schakel.’ Ruud: ‘Dat ben ik volledig met je eens. Postcodes of huisnummers gebruiken als wachtwoord, dan vraag je erom. Of misschien wel de mooiste: de pincode van je telefoon ook gebruiken voor die van je bankpas.’

Belang security

Sogeti Cyber Security iconMet het huidige tempo van de technologische ontwikkelingen kunnen bedrijven hun nieuwe producten steeds sneller lanceren. Toch heeft dat volgens Sebastiaan ook een keerzijde. ‘Want hoeveel aandacht is er voor veiligheid? Als het product maar werkt, zo lijkt het. Van de andere kant, volgens mij komt het belang van security vooral bij grote organisaties steeds meer voorop.’ Zo ook bij Philips, stelt Ruud. ‘Daar is veel aandacht voor nieuwe en verbeterde vormen van authenticatie voor allerlei toepassingen.’

Voor Ruud wacht een nieuwe uitdaging, nu hij sinds kort binnen het projectteam de softwareontwikkelaar is met de meeste ervaring. ‘Daardoor verandert mijn rol. Wie weet wat daarna nog volgt. Ik krijg binnen Sogeti in elk geval voldoende mogelijkheden.’ Sebastiaan knikt instemmend. ‘Groei en ontwikkeling zijn ook voor mij erg belangrijk. En met beide aspecten kan ik binnen Sogeti zeker vooruit. Ik ben net klaar bij Krohne en ga nu als Test Lead aan de slag. Wel hoop ik dat ik nog wat meer te maken krijg met security. Maar goed, dat komt vast vanzelf.’

Wil je meer weten over werken bij Sogeti Security?

Kijk voor Security banen op onze vacature pagina of neem contact op met Wendy Kroes.