Sogeti voorziet regio Vianen van gratis LoRa-netwerk voor het Internet of Things

LoRa netwerk in hoofdkantoor Sogeti

Via een kastje (gateway) in het hoofdkantoor van Sogeti voorziet de IT-dienstverlener de regio Vianen van een gratis netwerk waar organisaties een beroep op kunnen doen voor de ontwikkeling en het gebruik van eigen Internet of Things (IoT) toepassingen.

Slimme internetsensoren

Dit ‘Long Range Low Power’ (LoRa) internetnetwerk is een draadloze communicatietechniek dat grote afstanden kan overbruggen, een laag energieverbruik heeft, en gebruik maakt van open standaarden. Sogeti gebruikt het LoRa-netwerk zelf voor de uitrusting van slimme internetsensoren in vergaderruimten. Daarmee wordt bijvoorbeeld het klimaat, geluidsniveau en het gebruik van de kamer gemeten en aangestuurd. Zo kan ook preventief onderhoud plaatsvinden.

Mogelijkheden IoT voor organisaties in omgeving

Nu het LoRa-netwerk in de regio Vianen gratis beschikbaar is, verdwijnt de noodzaak voor bedrijven en instellingen om een eigen verbinding te maken met het internet voor IoT-toepassingen. Organisaties hebben alleen sensoren nodig om gegevensverzameling en –analyse mogelijk te maken. 

Netwerk voor eigen Sogeti gebruik

Met de uitrusting van slimme internetsensoren in de vergaderruimten van het Sogeti-kantoor kan de kwaliteit van deze kamers veel beter worden beoordeeld. Het meten van de temperatuur, CO2-metingen, het vochtigheidsgehalte, geluidsniveau en het aantal bewegingen in de vergaderkamers worden straks allemaal inzichtelijk. Een nieuwe en slimme invulling van facilitair management.

“Sogeti adviseert klanten volop op het gebied van IoT-oplossingen. Zo helpen we organisaties met de ontwikkeling van een aanpak, het embedden van sensortechnologie, informatie ontsluiten en data-analyse tot en met het aansturen van bedrijfsprocessen. Dan is het heel waardevol als we ons advies niet alleen kunnen baseren op ervaringen bij andere organisaties, maar ook binnen ons eigen bedrijf,“ vertelt Jorik Abspoel, VP Strategic Development bij IT-dienstverlener Sogeti.

Wat is LoRa?

LoRa staat voor ‘Long Range Low Power’. Deze draadloze communicatietechniek heeft een bereik van 2,5 tot vijftien kilometer per antenne. Deze technologie wordt speciaal ingezet als gratis netwerk voor dingen die verbonden worden met het internet. Het LoRa-netwerk wordt door heel Nederland uitgerold. Zo doet het Havenbedrijf Amsterdam een beroep op dit netwerk voor het meten van de bezetting van de kade, schade en vervuiling in de haven via met internet uitgeruste sensoren. Ook gestolen fietsen kunnen makkelijker teruggevonden worden als ze uitgerust zijn met slimme internetsensoren.

Meer weten over LoRa en Internet of Things?

Wilt u meer informatie over wat het LoRa netwerk biedt of zelf de mogelijkheden van Internet of Things ervaren? Stuur Jorik uw vraag via onderstaand contactformulier.