Start met de smoke-test bij high-tech testen

Smoke test high tech

Tom van de Ven - Testen in de high-tech wereld vraagt om een pragmatische aanpak. Bij het vormen van een teststrategie komen dan diverse onderwerpen aan de orde.

In aanloop naar het High Tech Test event op 27 november 2014 wordt u geïnspireerd door High Tech testspecialisten op een aantal van deze onderwerpen.

Waar rook is, is vuur

Een smoke-test toont in korte tijd aan of een nieuwe productversie in de basis goed genoeg is. Bij een high-tech product kan dit letterlijk de rook zijn als de hardware het begeeft zodra de nieuwe versie embedded software voor het eerst opgestart wordt. De smoke-test is een belangrijk element in het verkrijgen van een gevoel voor kwaliteit van een product. Maar waarom is de smoke-test dan zo’n goed startpunt voor het testproces?

De smoke-test als ideale startpunt

De term smoke-test verdient verduidelijking. Ik versta onder een smoke-test een set testgevallen die de basisfunctionaliteit van een product afdekken en die in een korte tijd (<30 minuten) uit te voeren en te verwerken is. In high-tech omgevingen omvat de smoke-test ook vaak het uitrollen van embedded software op de hardware, waarmee dat mechanisme ook meteen getest wordt. Met deze definitie kan ik nu een aantal voordelen van de smoke-test op een rij zetten:

 • Met het inrichten van een smoke-test doe je belangrijke basis-domeinkennis op.
  Testvakkennis introduceren/verhogen in een bestaand productontwikkelproces is lastig zonder domeinkennis. Het introduceren/opstellen van een smoke-test is een ideaal startpunt om basisfunctionaliteit te leren en tegelijk testresultaten te laten zien.
 • De smoke-test definieert risico’s en prioriteiten.
  Het opstellen van een smoke-test valt of staat met kennis van de experts van een product. Zij kunnen aangeven waar problemen prominent aanwezig zijn of veel voorkomen. Daarmee zijn meteen de belangrijkste risico’s in een product bekend waar vanuit testoogpunt zeker naar gekeken moet worden.
 • De smoke-test is een mooi startpunt voor toekomstplannen op het testvlak.
  Na de introductie van de smoke-test kan deze dagelijks handmatig worden uitgevoerd. Deze testset is de ideale kandidaat om in de toekomst geautomatiseerd te worden. Omdat nu ook de eerste risico’s bekend zijn, kunnen deze in een master testplan verder worden uitgewerkt en afgedekt met testen.

Testen is snel “up-and-running”

Het opstellen van een smoke-testset creëert een solide basis voor destructuur van het testproces. Bij verschillende Sogeti High Tech klanten hebben we dit als startpunt genomen voor de inrichting of verbetering van het testproces. De smoke-test (inclusief dagelijkse uitvoering) geeft u ook meteen de eerste mogelijkheid tot feedback op de geleverde testvakkennis.

Dagelijks de smoke-test uitvoeren laat direct en concreet testresultaten zien:

 • Na een week is er al een trend te zien in de kwaliteit van tussenversies van een release;
 • Het uitvoeren van de smoke-testgevallen levert bevindingen op;
 • Het opdoen van domeinkennis gaat extra snel. In high-tech omgevingen extra handig omdat naast het product ook de testomgeving veel variabelen omvat.

Met de smoke-test is testen snel “up and running”. Dit past goed bij de pragmatische insteek van high-tech testomgevingen. Uiteindelijk moet ook in deze omgeving een gedegen testproces worden neergezet. Vanuit de praktijk van de smoke-test kan er nu gestart worden met de verdere inrichting/verbetering van het testproces (denk aan het opstellen van testplannen en een master testplan.

Quick Tech Testing

Bij High Tech hebben we deze en meer stappen verder gegeneraliseerd in de dienst Quick Tech Testing.

Wilt U meer weten over Quick Tech Testing, het opzetten van een smoke-test of de inrichting van een high-tech testomgeving, kom dan naar ons High Tech Test Event op 27 november 2014 in Ammerzoden. Samen met een aantal van onze klanten (waaronder ASML) laten we zien hoe Quick Tech Testing in praktijk werkt.