Tester: poets je glazen bol met test forecasting

Digital twin van een glazen bol verbeeld test forcasting

Test forecasting dat is systeemgedrag voorspellen als onderdeel van het nieuwe testen. Daarover kun je alles vinden in het nieuwe boek: ‘Testing in the digital age – AI makes the difference’. Aanmelden voor de lancering van het boek kan via de knop onderaan dit artikel. Maar hoe werkt test forecasting dan eigenlijk?

Continu testen

Digitale (varianten van) producten komen steeds sneller op de markt. De kwaliteit moet minimaal hetzelfde of beter zijn. Kwaliteit is daarmee niet langer een reactieve maar een continue taak in de vorm van monitoren. Wat mij betreft transformeert testen met de digitale transformatie dan ook van fouten vinden, naar fouten voorspellen.

Testmodellen

Digitalisering brengt ook nieuwe mogelijkheden op het vlak van modellen. Met modellen kunnen we in een vroeg stadium testen hoe een systeem zich zal gedragen in een gesimuleerde omgeving. Modellen kunnen we combineren met echte data uit producten die in gebruik zijn, zoals robotarmen in fabrieken, een compleet boorplatform of websites. Als we deze data in de gaten te houden en toepassen in nieuwe testgevallen ontstaat testmonitoren.

Testen wordt voorspellen

Naast één model kan een veelvoud aan varianten van hetzelfde model worden geplaatst. De gemonitorde data en gesimuleerde omgevingsgegevens combineren we om één model door te rekenen. Vervolgens worden alle varianten doorgerekend. Hierdoor ontstaat een systeem zoals we dat kennen van weersvoorspellingen. De ontwikkeling van temperaturen over tijd wordt weergegeven in een ‘pluim’ grafiek. Digitale producten en hun toekomstige ‘reacties’ kunnen ook zo worden weergegeven. Hiermee wordt testen dus voorspellen. 

Fouten eerder oplossen

Met alle digitale ontwikkelen kunnen we dus het systeemgedrag voorspellen: welke fout gaat optreden en waar? Ultieme situatie is natuurlijk dat deze fout wordt opgelost voor hij daadwerkelijk optreedt. Testen wordt daarmee het betere in je glazen bol kijken!

Meer weten over test forecasting?

Test forecasting is één van de thema’s van het nieuwe boek ‘Testing in the digital age – AI makes the difference’. Wil je bij de boeklancering op 1 juni zijn en een gratis boek ontvangen? Meld je dan direct aan.