Uitdagingen in high tech testen

Werken bij Sogeti

In september 2011 ben ik, Sebastiaan Tol, begonnen bij Sogeti High Tech als senior high tech test engineer.

De eerste 2 maanden stonden volledig in het teken van opleiding met een zeer gevarieerd programma. Zo stonden er verschillende softskills op het programma, maar ook op technisch vlak werden er belangrijke aspecten behandeld en aan het eind van de 2 maanden heb je ook direct je eerste certificaat binnen die je op je CV kan bijschrijven.

En toen kwam KROHNE in beeld, een bedrijf dat flow meters maakt voor allerlei toepassingen. Afnemers zijn levensmiddelenbedrijven die de meter gebruiken om de juiste hoeveelheid cola in een flesje te krijgen, oliemaatschappijen die de hoeveelheid olie/gas willen weten die ze oppompen en watermeters voor installaties en drinkwaterfaciliteiten. Ik kwam daar binnen met de vraag of ik de nieuwe software van een elektromagnetische flowmeter wilde testen. Op dat moment krab je je even achter de oren. Wat valt er te testen aan een flowmeter? Je laat water stromen en je leest af hoeveel m³ er voorbij is gekomen....  Niets is minder waar!

De flowmeter waar ik het over heb werkt 15 jaar lang op 1 D-cel batterij. Door de jaren heen is ook de software verder uitgebreid met steeds meer functies: Druk, Temperatuur, GPRS, Bluethooth en veel klantspecifieke wensen voor de pulse-uitgangen die erop zitten. Dit heeft ertoe geleid dat er 3 bytes over zijn op de chip, met alle gevolgen van dien.

Naast dat alle instellingen moeten werken mag de meting zelf door niets beïnvloed worden. Het aanzetten van de communicatie zorgt er al voor dat er meer stroom loopt en een dip in de spanning veroorzaakt die weer de meting beïnvloed. De beste plek om de meter te testen is in een ijkcircuit. Dit is echter kostbaar en staat alleen tot onze beschikking voor noodgevallen aangezien dit ten koste gaat van de productietijd die op volle toeren draait. Daarom heb ik voor de klant een automatische testopstelling gebouwd (een flowsimulator) die we met de computer besturen. Hier heb ik de kennis van mijn opleiding (elektronica, embedded C) en de cursus Python die ik bij Sogeti heb gevolgd volledig kunnen gebruiken. Hierdoor denkt de flowmeter dat er een buis aanhangt met water erin en ik kan op dat moment perfect controleren hoe het product functioneert. Ook kan ik verschillende situaties via de computer automatisch inbrengen.

Een behoorlijke lijst requirement worden nu bij elke release automatisch getest volgens het testplan. Een ander gedeelte is nog niet geautomatiseerd en is dus ouderwets handwerk dat voor een leuke afwisseling zorgt in de werkzaamheden. De klant is zeer tevreden en de aanpak wordt nu langzaam opgepakt in de andere projecten die er lopen.

Het is ontzettend leuk dat er zoveel aspecten langskomen bij het testen, zo ook het ontwikkelen van de hardware en de software om automatisch te testen. Het is een uitdaging om zoveel mogelijk testgevallen te bedenken om zo'n fantastisch product toch over de kop te krijgen. En ontstaat er een soort wedstrijd tussen de ontwikkelaars en de tester waardoor het product alleen maar beter kan worden.