Van student naar Sogetist

Werken bij Sogeti

Ik ben Geoffrey van der Tas en Test & Quality Engineer bij Sogeti. 

Op de nationale carrière beurs in de Amsterdam Rai, leerde ik Sogeti voor het eerst echt kennen. Ze hadden een Social Media foto actie en de winnaar maakte kans op een iPad. Natuurlijk vol enthousiastme deden mijn medestudent en ik mee aan die actie. Na een felle strijd op Facebook heeft hij uiteindelijk de iPad gewonnen. Omdat deze actie mij wel aansprak, besloot ik verder contact te zoeken met Sogeti.

Zo ben ik, Geoffrey van der Tas, in augustus 2011 bij de studentenunit van Sogeti gegaan. Dit om me naast mijn studie Business ICT & Management aan de Hogeschool Rotterdam te verbreden en een beter beeld bij de business te krijgen. Op dat moment begon ik aan mijn laatste opleidingsjaar en leek het ondernemen van dergelijke activiteiten naast mijn studie, een goede manier om kennis en ervaring in het bedrijfsleven op te doen. Via de studentenunit was het mogelijk om cursussen te volgen. Ik heb er een aantal gevolgd en daarmee kennis opgedaan en vooral ook een aantal leuke Sogetisten ontmoet. Helaas ontbrak het mij naast mijn studie aan tijd om aan veel cursussen deel te nemen.

Tijdens deze periode in de studentenunit heb ik overlegd over een eventueel afstudeerproject bij Sogeti. In afwachting van een interessante opdracht, had ik al een aantal oriënterende gespreken gehad met andere afstudeerders en zag het daardoor helemaal zitten! Het stond vast, ik zou een afstudeerstage gaan doen binnen Sogeti, bij de divisie Business Solutions.

Toen in november een reorganisatie plaatsvond, bleek er geen stageplek meer beschikbaar te zijn binnen Sogeti. Dankzij veel moeite van Sogeti, werd de mogelijkheid voor mij gecreëerd om een afstudeerplek te krijgen binnen HRM & Services. Juist daar was de vraag naar een nieuw softwareplatform ontstaan na de reorganisatie.

Zonder voorinformatie of een duidelijk beeld vanuit de organisatie, ben ik in februari gestart aan dit project. Dankzij goede begeleiding, behulpzame collega's en de informele cultuur binnen Sogeti, kon ik al snel beginnen met het verzamelen van informatie. Na het uitvoeren van mijn onderzoeken, heb ik een aantal medewerkers geïnterviewd. Hierin viel me op hoe open de medewerkers waren en hoe groot de tevredenheid was onder de medewerkers. Ondanks dat er wat verbeteringen gewenst werden, waren de medewerkers vooral zeer enthousiast.

Toen ik net begon bij Sogeti, hoorde ik veel over "Sogetist zijn". Als je een tijdje meedraait in de organisatie, besef je dat er een bijzondere bedrijfscultuur heerst en dat het ondanks het grote aantal medewerkers, voelt als een kleine informele organisatie.

Vanwege mijn positieve ervaring tijdens zowel de studentenunit als afstudeerstage, heb ik besloten om Young Professional op het gebied van testen te worden bij Sogeti. In dit traject wordt een volledige opleiding tot volwaardig Test & Quality Engineer aangeboden, met onder andere een Tmap Next® certifering. Momenteel zit ik met een leuke groep Young Professionals in het opleidingstraject en heb het daar erg naar mijn zin. Het is hard werken, maar een fantastische ervaring met fijne collega's.