Video on demand; hoe zit dat nou?

Werken bij Sogeti

Ik ben Mikki Weesenaar, Senior Test Engineer High Tech bij Sogeti.

Mijn ervaringen bij SeaChange.

Video on Demand; misschien gebruik je het thuis of ken je het van de televisie. Even snel een filmpje uit een catalogus van honderden films uitzoeken, wel zo makkelijk. Maar hoe zit dat nou? Wie zorgt ervoor dat die films bereikbaar zijn en wat gebeurt er achter die settopbox?

De klant waar ik, Mikki  Weesenaar, ingezet ben maakt zo’n back office. Het systeem van deze klant SeaChange zorgt ervoor dat de grote kabelmaatschappijen (nationaal en internationaal) films via deze settopbox kunnen aanbieden. Deze back office is echter meer dan alleen ervoor zorgen dat de film bekeken kan worden. De back office genereert naast deze catalogusinformatie ook informatie over hoe vaak films bekeken zijn, in welke regio’s bepaalde films trending zijn, hoe lang films bekeken zijn, etc.

Een kabelmaatschappij kan zich met deze informatie beter focussen op de vraag van de consument; dit is uiteindelijk de core-business van een kabelaar. Om te garanderen dat de kabelaar de juiste informatie voorgeschoteld krijgt worden er talloze (geautomatiseerde) testen bedacht om de back office zo goed mogelijk getest te kunnen leveren aan de kabelmaatschappijen.

Mijn functie binnen het veertienkoppige testteam is tweeledig, enerzijds houd ik mij bezig met het testen van nieuwe functionaliteiten en anderzijds ben ik bezig met de fundamenten te leggen voor een geautomatiseerd systeem dat testen uitvoert. Deze wordt vervolgens door de andere collega’s gebruikt om de door hen bedachte testen geautomatiseerd bij elke softwarerelease te laten uitvoeren.

De omgeving waarin ik zit kan erg hectisch zijn, tijd is immers letterlijk geld. Als de back office bij een grote klant op zwart staat, kan dit tienduizenden euro’s per uur kosten. Snel schakelen, proactief handelen en klantwaardering zijn zaken waar ik dagelijks mee te maken heb, dat mij motiveert en dat voor mij deze klus tot een ontzettend toffe maakt!