Wat doe je als (Agile) testspecialist bij Sogeti?

Rugby Rutger Faassen

Ik ben Rutger van Faassen, 28 jaar en werkzaam als Senior (Agile) Testspecialist bij Sogeti. Sinds 1 Maart ben ik vanwege mijn Agile kennis en ervaring gevraagd om mee te werken aan het succes van Sogeti Testing Services

De testing services bieden zowel specialistische kennis als capaciteit voor het uitvoeren van testactiviteiten voor klanten op basis van een resultaatverplichting.

Met de webshop kunnen klanten (èn Sogetisten) 24/7 hun wensen voor onze testdienstverlening in de webshop invullen en binnen enkele minuten een offerte ontvangen. Bovendien heeft een klant hiermee vooraf inzicht in de activiteiten en diensten die worden opgeleverd en kan hij of zij snel de stap naar de daadwerkelijke 'aankoop’ maken.

Een goed voorbeeld hiervan is de cloud migratie van PostNL.

Gevraagd als Agile Coach

Binnen Testing Services wordt een deel van mijn tijd gebruikt ter ondersteuning van delivery op het gebied van Agile en testen. Zo heb ik de afgelopen tijd ook al wat leuke dingen mogen doen. Ik heb mogen ondersteunen tijdens het geven van een Testen in een Agile omgeving training bij een klant, zelf een Agile en Scrum training mogen verzorgen en dit naar volle tevredenheid van de klant uitgevoerd waardoor ik gevraagd ben om tijdens een kort lopende opdracht de invulling te geven als Agile Coach.  Verder staat nu een andere korte klus voor 2 dagen in de week als Agile Coach op de planning, ben ik bezig om nieuwe services toe te voegen aan de webshop en ga ik druk aan de slag met de uitbreiding op het gebied van services en flexsourcing voor klanten in het noorden en oosten van het land.

Verder ben ik onder andere betrokken binnen verschillende community’s, lid van het Agile Kernteam en docent voor de cursussen Agile Foundation, Scrum workshop, Testen in een Agile omgeving en DevOps Insights.

Welke passie heb jij voor IT?

De wereld van IT verandert continu. Elke dag worden nieuwe innovaties bedacht en uitgewerkt. Door, binnen mijn projecten, een spin in het web te zijn lever ik graag een effectieve bijdrage hieraan. Dit met als doel om samen met de klant te werken in plaats van voor de klant. Dit alles in een wereld die continu veranderd en waar wij als IT-ers continu moeten meebewegen.

Wat is jouw grootste passie naast je werk) en waarom?

Mijn grootste passie naast mijn werk is Rugby. Door een blessure kan ik dit niet meer actief als speler uitvoeren en ben ik sinds 5 jaar bondsscheidsrechter. Sinds vorig jaar heb ik mijn eerste wedstrijden op het hoogste niveau in Nederland mogen fluiten en  heb dit jaar ook als zodanig de ranking van Ereklasse scheidsrechter gekregen. In rugby vind je veel vergelijkingen met Software ontwikkelen. Hier is onder andere ook de term Scrum vandaan gekomen. Net als in Rugby moet je soms 1 stapje achteruit doen voordat je 2 stappen vooruit kunt maken. De opdracht is om de try (touchdown) te maken. Dit is alleen mogelijk als je als team samenwerkt waarbij je gebruik maakt van de expertise van individuen. Zo kom je samen tot een goed resultaat.

Wat is je levensmotto?

If life was simple it would be boring & start finishing stop starting

Beschrijf hoe een werkdag er bij jou uitziet

Elke werkdag is anders. Zoals in de intro beschreven voer ik binnen Testing Services allemaal verschillende opdrachten uit, kan ik gebeld worden omdat een collega ziek is geworden en ik mag invallen voor een training of iets dergelijks en wordt ik gebeld om te sparren over een nieuwe testservice voor onze klanten.

Wat was je leukste project, bij welke klant en waarom?

Mijn leukste project was bij ING in Amsterdam. Na 1.5 jaar in dienst te zijn bij Sogeti en een beetje ervaring opgedaan te hebben kreeg ik vanwege mijn goede inzet de kans om als Agile Test Coach aan de slag te gaan. Tijdens dit project heb ik een team begeleidt in het Agile proces en verbeteringen doorgevoerd op het gebied van testen. Dit heeft uiteindelijk geresulteerd in een verbeterde manier van werken en een besparing van honderden uren per maand.

Hoe zorgen jij en Sogeti ervoor dat je je verder specialiseert in je vakgebied?

Door regelmatig contact te hebben met mijn Unitmanager en te sparren over mijn ontwikkeling en hier doelen aan te stellen. Ik ga naar cursussen en met enige regelmaat technische meetings om mijn kennis te verbreden en bezoek waar kan ook gerelateerde conferenties. Verder ben ik docent binnen de Sogeti Academie en probeer ik ook hier mijn steentje bij te dragen.

Wat wil jij (nog) bereiken in jouw carrière?

Dit vind ik persoonlijk één van de moeilijkste dingen om antwoord op te geven. Als je mij dit vijf jaar geleden had gevraagd dan had ik gezegd dat ik Business Line Manager van een organisatie zoals Sogeti zou willen zijn. Nu ben ik nog erg zoekende en zijn de werkzaamheden die ik momenteel uitvoer zeer uitdagend.

Voor de korte termijn zou ik het bijvoorbeeld leuk vinden om als Agile Consultant / Coach bij klanten ingezet te worden en begeleiden in de transitie naar Agile / DevOps. Verder wil ik graag mijn trainer vaardigheden op het gebied van Agile en Testen verder vormgeven. 

Zelf een vraag aan Rutger van Faassen?

Wil je meer weten over Rutger ga dan naar zijn profiel of stel hem een vraag via onderstaand contactformulier. Wil je zelf werken als test specialist kijk dan eens op de vacature pagina.