Wat doe je als Mobile Testexpert bij Sogeti? Caleb vertelt het

Update visual blog caleb repkes

Mijn naam is Caleb Repkes en ik ben Mobile Testexpert bij Sogeti. Vanuit deze rol heb ik al aan Apps van meerdere topbanken mogen bijdragen. Daarnaast ga ik veelvuldig bij klanten langs om te sparren over de Mobile Testaanpak

Welke passie heb jij voor IT?

Ik vind het super cool dat ik kan werken aan vernieuwende technologie. Dat ik het leven van zoveel mensen kan beïnvloeden door middel van een goede app. En dat je er ook nog eens zoveel feedback op krijgt van je omgeving. 

Wat is jouw grootste passie naast je werk en waarom?

Mijn grootste passie naast het werk is keihard afdalen in de Alpen. Minimaal twee keer per jaar, maar het liefst vier of vijf keer. Door weer en wind naar beneden gaan is het mooiste wat er is. En een goede wintersport gaat niet zonder lekker eten. 


Wat is je levensmotto?

Mijn levensmotto, dat is er niet eentje, want op één been kan je niet staan heb ik altijd geleerd. De volgende hoor je mij het vaakst zeggen:

“Sometimes in life, shit happens, it’s how you deal with it that makes the difference.”

En deze denk ik het vaakst:

“Be the change you want to see in the world.” Ghandi

Hoe ziet jouw werkdag eruit?

Een werkdag? Druk en veel afwisseling. Het ene moment ben ik bezig met het doorlezen van designs of documentatie. Dan weer heb ik een telefoon in mijn hand en mijn MacBook aangesloten om via de super handige tool www.CharlesProxy.com het webverkeer te sniffen. Ik kan dan precies zien op welke service call (vaak REST) ik welk resultaat krijg. Wat mij betreft is het de tool die sowieso bij iedere Mobile Tester in de toolbox moet zitten. Daarnaast gebruik ik veel Jira om bevindingen te administreren en Alfred om Jira op te starten via shortcuts. Bovendien check ik vaak de logging van een app via Xcode Console of command line. 

Daarnaast hebben we een Standup en ben ik veel aan het bellen of skypen met de leveranciers van de App en andere services. Of zie je me rondlopen (soms een beetje swingend als ik een lekker deuntje in me hoofd heb) om te praten met collega’s van Sogeti, maar ook van Cap Gemini en van de klant. Zodat ik beter begrijp wat ze doen of hoe applicaties werken. 

Wat was je leukste project, bij welke klant en waarom?

Heel lang zei ik dat mijn project bij ING - het creëren en uitbreiden van de Mobiel Bankieren App- het leukste project was. De manier waarop dit ontwikkeld werd, de Agile/Scrum methodiek en de teamgeest in het ontwikkelteam gaven mij zoveel energie. Ik heb er zoveel geleerd over mezelf en over Mobile Testing en Agile/Scrum. Maar, er begint nu een kentering in mijn gevoel te komen. Ik zit nu bij de grootste concurrent van de ING, ABN AMRO en heb hier onlangs een hele coole nieuwe App live gebracht. Een Apple watch app. Ik ben dus continue met de nieuwste technologie bezig. Mijn volgende project houdt zich wederom bezig met het nieuwste van het nieuwste en grote maatschappelijke impact. Ik kan helaas niet te veel zeggen, behalve dat het super vet wordt als we live gaan. Ik leer hier weer zoveel, o.a. over de bank, de werkwijze, de cultuur, maar ook Mobile Testing ‘the next level’ en hoe je communiceert met leveranciers.en.

Hoe zorgen jij en Sogeti ervoor dat je je verder specialiseert in je vakgebied?

Door veelvuldig nieuwe opdrachten aan te gaan bij hele leuke klanten. Maar ook door vakinhoudelijke gesprekken met testcollega’s van andere divisies, spontane bezoeken aan ons Mobile Development Center of Excellence in Amersfoort en het bezoeken van conferenties.

Stiekem ben ik nogal een wereldverbeteraar, maar wel op mijn eigen manier en met nieuwe technologie. Van onze oud-collega Michiel Rigterink kreeg ik het boek “Wereldverbeteraars” van Jonathan Maas. De verhalen hierin zetten je aan het denken. Zelfs met mijn vaardigheden (testen) kan ik een bijdrage leveren aan een betere wereld. Bijvoorbeeld iedereen een No-crash app, zodat er minder frustratie is, immers “Happy people is a happy life.”

Wat wil jij (nog) bereiken in jouw carrière?

Om heel eerlijk te zijn, ben ik heel overtuigd van het materiaal van Apple, maar kan ik mezelf tegelijkertijd geen fanboy noemen. Toch is de uitspraak van Steve Jobs erg doeltreffend voor de manier van werken in Mobile Development: “Stay hungry, stay foolish.” Ik vertaal hem naar: zuig alles op als een spons en blijf leren. Er gebeurt zoveel in de wereld, laat je er door inspireren en inspireer anderen ermee.

Meer weten of werken als Mobile Testexpert bij Sogeti? 

Kijk dan op onze vacature pagina. Wil jij meer weten over Caleb of heb je een vraag aan hem? Kijk dan op zijn profielpagina.