Wat doe je als Software Engineer Java

Mijn naam is Jan de Graaf, 33 jaar oud en woonachtig in Groningen, ben getrouwd en heb twee kinderen van 4 en 7. Ik werk als Software Engineer bij de Business Line Java.

Welke passie heb jij voor IT?

IT is er bij mij met de paplepel ingegoten. Mijn vader is al in de jaren 70 begonnen met IT en nam dat ook mee naar huis. Zo hadden we toen ik een jaar of 6 was de beschikking over een Amstrad en volgde kort daarop een 386. Naast de nodige spelletjes leerde mijn vader mij scripten. In batfiles maakte ik mijn eigen startup menu. Ook maakte ik voor vriendjes op school diskettes van single density naar double density met een boormachine en hield ik mijn broers voor de gek door highscores te manipuleren. Als kleine jongen vond ik dat fantastisch! Ik maakte iets waar ik en soms anderen iets aan hadden, het voegde iets toe. Daarnaast ben ik erg nieuwsgierig aangelegd en met IT kan ik hier mijn ei in kwijt.

Hobbymatig ben ik momenteel een bot en website aan het programmeren die onze familie Telegram groep ontsluit. In onze familie groep staan al meer dan 10.000 fotos/filmpjes (ik heb een grote familie) en het is nu moeilijk om iets terug te vinden. De website fungeert als een archief met uitgebreide zoekmogelijkheden.

Wat is jouw grootste passie naast je werk?

Naast IT heb ik een grote passie voor sporten. Na een drukke werkdag heb ik sport nodig om te ontspannen. Heerlijk vind ik dat, even helemaal los gaan. Ik heb altijd al gesport, momenteel doe ik aan BodyPump en hardlopen. Één keer per jaar ga ik samen met mijn broers fietsen in de Alpen.

Wat is je levensmotto?

Blijf positief.

Hoe zie je werkdag eruit?

Na de kids naar school te hebben gebracht beginnen we met een stand-up. Daarna bekijk ik even mijn email en ga ik programmeren of ontwerpen. ’s Middags maak ik vaak een wandeling. Meestal krijg ik tijdens het wandelen ideeën die ik, zodra ik op mijn werkplek zit, meteen oppak. In de middag overleg en brainstorm ik vaak met collega’s naast het programmeren en ontwerpen.

Wat was je leukste project?

Het leukste project en tevens mijn huidige klus is het eSens project bij het Ministerie van Economische Zaken. In dit project krijg ik erg veel vrijheid waardoor ik mijn creativiteit kwijt kan. Daarnaast is het internationale karakter van dit project uitdagend. Het was de eerste keer best spannend om voor een volle zaal een demonstratie in het engels te geven. Inmiddels heb ik geleerd dat in internationaal verband je heel veel kunt bereiken in het afstemmen tijdens de pauzes.

Hoe zorgen jij en Sogeti ervoor dat je je verder specialiseert in je vakgebied?

Van nature ben ik altijd al nieuwsgrierig naar nieuwe ontwikkelingen, Sogeti geeft me de ruimte om hier invulling aan te geven, bijvoorbeeld met het programma “It’s up 2U”.

Hoe ziet je carrièrepad eruit?

Om eerlijk te zijn heb ik daar nog niet over nagedacht. Ik ga elke dag fluitend naar het werk. Op het moment dat ik geen plezier meer in mijn werk heb ga ik wat anders doen maar ik weet nog niet wat.

Welke tips heb je nog voor vakgenoten?

Zorg dat je plezier in je werk hebt. Soms heb ik op een pagina een radio button toegevoegd maar kan daar al enorm trots op zijn omdat ik weet welke programmacode erachter hangt.

Wat moeten we absoluut nog weten?

Wil je meer weten over Jan ga dan naar zijn profiel of stel hem een vraag via onderstaand contactformulier. Wil je zelf werken als Java-Engineer kijk dan eens op de vacature pagina.