Wat doe je als Technology Specialist Java bij Sogeti?

Ben Ooms Technology Specialist Java

Mijn naam is Ben Ooms en ik werk bij Sogeti als technology specialist Java. In deze rol werk ik bij verschillende klanten aan Java applicaties. Daarnaast ben ik actief in het Java core team binnen Sogeti en bij de NLJUG  in de redactiecommissie.

Welke passie heb jij voor IT?

Mijn passie voor IT is het maken van IT- oplossingen die voor de klant werken. Daarmee bedoel ik dat het mij voldoening geeft als men graag en efficiënt het systeem gebruikt waar ik aan gewerkt heb.

Wat is jouw grootste passie naast je werk?

Mijn grootste passie naast het werk is deltavliegen en met electronica en programmeren bezig zijn. Ik vind het leuk om devices te bedenken en van de grond af te bouwen, met zowel hard- als software.

Wat is je levensmotto?

“Waar een wil is, is een weg.”

Hoe ziet jou werkdag eruit?

Dit hangt van de klant en manier van werken af. Doorgaans begint mijn dag om 6.00 uur. Na het ontbijt ga ik naar de klant toe en daar aangekomen drink ik mijn eerste bakje koffie. De werkzaamheden zijn zeer wisselend. De ene dag review ik bijvoorbeeld specificaties en de andere dag bouw ik. Op dit moment werk  ik in een devops team waarbij we door middel van scrum werken. Dit maakt het werk nog veelzijdiger en heb je meer gevoel bij het product dat je met het team aan het ontwikkelen bent.

Wat was je leukste project?

Dat is het huidige project waarbij wij als devops team aan het werk zijn. In traditionele (lees: niet scrum) projecten zit je voornamelijk met IT- collega’s te werken en zit je daardoor ver van de gebruikers die het product daadwerkelijk gebruiken. Door middel van scrum werk je samen met alle andere disciplines die een rol hebben bij de totstandkoming van het product. Behalve leerzaam is het ook leuk om zo te werken.

Hoe zorgen jij en Sogeti ervoor dat jij je verder specialiseert in je vakgebied?

Door het bijwonen van technische meetings, Java-gerelateerde bijeenkomsten zoals JFALL en veel lezen houd ik mijn technische kennis op peil. Daarnaast probeer ik altijd technieken uit. Naast mijn eigen ontwikkeling deel ik ook actief kennis met anderen in de vorm van presentaties geven en artikelen schrijven en ook deel te nemen aan het Sogeti Java core team. Dit core team ondersteunt de Sogeti Java community door het organiseren van events zoals technische meetings en workshops.

Wat wil jij (nog) bereiken in jouw carrière?

Ik wil mijzelf verder ontwikkelen tot architect. Het lijkt mij geweldig om grote systemen vanaf de grond af te bedenken.

Wat geef je mee als tip aan je vakgenoten?

Blijf jezelf ontwikkelen, de dag dat je denkt alles te weten is de dag dat je achteruit gaat.