Wat is er nieuw bij testen in een digitale wereld?

Spreker QX Day 2017 Tom van de Ven over Testen in een digitale wereld

De digitale wereld breidt uit. Ik zie steeds meer termen waar het woord digitaal voor wordt gezet en waarbij Engels tegelijkertijd voertaal wordt: digital enterprise, digital transformation, digital assurance, digital twin en digital manufacturing.

We zetten wel digitaal voor allerlei termen maar dat maakt het niet automatisch nieuw. Toch ervaren we de huidige tijd als een digitaal tijdperk. Wat betekent dat dan voor het testen van digitale oplossingen; wat is daar nieuw aan?

1-en en 0-en

Het woord digitaal refereert naar het gebruik van digits en dan het liefst binair, 1-en en 0-en dus. Voor de overgang van een analoog naar een digitaal horloge in de jaren 80 geldt dit inderdaad wel. Als we dit toepassen op onze huidige ‘digitale wereld’, is eigenlijk alles al heel lang digitaal. Dus digitaal voor allerlei termen zetten maakt het echt nog niet nieuw.

Nieuwe digitale oplossingen

Digitaal geeft ons nieuwe manieren om te werken en een nieuwe kijk op bestaande producten en oplossingen. Met ‘digital manufacturing’ is een nieuwe manier van produceren ontstaan. Waar eerst analoge tekeningen gemaakt werden, kunnen we nu digitale modellen gebruiken. Samen met vergaande integratie van computersystemen en robotisering wordt de kwaliteit en kwantiteit van productie naar een nieuw niveau getild.

Groei in mogelijkheden om te testen

Bij deze nieuwe digitale ontwikkelingen hoort ook het testen van digitale oplossingen. Een deel is niet wezenlijk anders dan het testen zoals we dat al kennen. Door de digitalisering krijgen we echter wel een exponentiele groei van alle mogelijkheden die we kunnen testen. Dit nog even los van de snelheid waarmee nieuwe digitale oplossingen worden gecreëerd en in de markt worden gezet. Digitaal testen moet dit wel bij kunnen houden.

Nieuwe ontwikkelingen in digitaal testen

In deze context zien we een aantal nieuwe ontwikkelingen op ons afkomen.

Denk aan:

  • nieuwe kwaliteitsattributen,
  • robotisering in testen,
  • robots en mensen die samen testen uitvoeren (cobotics) en
  • de vergaande inzet van Artificial Intelligence (AI) in testen (en testen van AI)

Digitaal testen tijdens QX Day op 2 oktober

Hoe we digitaal testen gaan ervaren en wat er allemaal mogelijk is, moeten we deels nog mee gaan maken. Er zijn echter ook al een aantal best practices die ons een goede blik geven op waar het naar toe gaat. Ik deel ze graag met je tijdens de Quality Experience Day op 2 oktober. 

Meld je aan voor QX Day

Tijdens de QX Day vertel ik je graag over onze visie op digitaal testen en ben ik ook benieuwd naar jouw ervaringen. Dus kom naar de QX Day op 2 oktober in de Fabrique en we zien elkaar bij de sessie over digitaal testen.