"Wat moeten developers weten van design?"

What developers should know about design

Van 13 tot en met 15 juni 2016 vindt de zesde editie van de GOTO conferentie plaats in Amsterdam. Bij deze internationale software development conferentie spreken dit jaar onder andere André Kuipers (ESA), Erich Gamma (Microsoft) en Simon Singh (o.a. BBC). Van Sogeti spreken Erwin de Gier (Open Source) en Livia Rickli (Mobile) over wat developers moeten weten over design. We stelden hen een aantal vragen over de insteek van hun presentatie.

Waarover gaat jullie presentatie?

Onze presentatie heeft als titel: “What Developers should know about Design”. We willen met deze presentatie mensen aanspreken die geen designer zijn, maar wel veel met design te maken hebben in hun werk. We geven een aantal praktische tips om onder andere developers, architecten en projectmanagers inzicht te geven in design principes die ze direct kunnen toepassen. Deze tips bieden hen houvast bij het ontwerpen van websites, het ontwikkelen van apps, het maken van presentaties, het tekenen van diagrammen of het aanpassen van bestaande designs.

Hoe zijn jullie op het idee gekomen?

"De sleutel tot een goed design is eigenlijk heel simpel. Maar is iedereen bekend met de universele regels? Dat is iets dat wij ons vorig jaar afvroegen, toen wij elkaar leerden kennen tijdens het ontwikkelen van een web-applicatie voor één van onze klanten." zegt Livia. "Erwin ondersteunde mij met de front-end implementatie en ik vertelde hem over de design principes waar ik gebruik van maakte. Sindsdien is Erwin niet alleen een goede Software Architect, maar werkt hij ook nog eens "pixel perfect". Na ons project hebben wij regelmatig samengewerkt aan presentaties, papers en workshops. Erwin werd steeds enthousiaster over het implementeren van een goed design en deelt veel van zijn werk met mij voor feedback. Toen we concludeerden dat Erwin's visuele presentaties steeds beter werden, leek het ons leuk om anderen te inspireren met deze design principes. Met een aantal eenvoudige tips kun je namelijk al een groot verschil maken."

Wat is jullie persoonlijke link met Design?

Erwin: Als software developer en frequent spreker liep ik er regelmatig tegen aan dat ik informatie niet helder kon weergeven. Dit uitte zich onder andere bij het ontwikkelen van de User Interface voor webapplicaties, het maken van presentatie slidedecks en het tekenen van diagrammen voor het beschrijven van software architectuur. Ik ben me daarom gaan verdiepen in de achterliggende mechanismen van design en ben erachter gekomen dat je met een aantal eenvoudige concepten en een beetje hulp al een stuk verder kunt komen. Vanaf hier probeer ik me steeds verder te verdiepen in de verschillende aspecten van design.
 

Livia: Als UX Designer ben ik continu bezig met het creëren van online en offline ontwerpen die nuttig, onderscheidend en betekenisvol voor de gebruikers zijn. Dit doe ik echter niet alleen. Zodra ik mijn ontwerpen klaar heb, overhandig ik deze aan de developers. Goed communiceren is hierbij zeker een succesfactor. Zoals het voor een developer fijn is dat een designer enige kennis heeft van coden, is het voor een designer een meerwaarde wanneer developers kennis hebben van enkele design principes. Dat verbetert de onderlinge communicatie en zorgt ervoor dat het design sneller en meer volledig wordt geïmplementeerd. Daarnaast ontwerp ik ook graag logo’s, brand books, flyers en dergelijke. Ik vind het boeiend dat er achter elk goed design een nog beter verhaal zit. 

Bezoek ons op GOTO Amsterdam

Ben je erbij tijdens GOTO in Amsterdam, bezoek ons dan bij de Lightning Talks op 14 juni 2016. Wil je ook aan de slag als developer of designer? Bekijk dan onze vacatures.