"We werden wakker met sneeuw"

Foto Holiday Inn USA

Ik begon op 1 oktober bij Sogeti als UX en UI designer en wist dat ik nog een heel tof vooruitzicht had. Natuurlijk een interessante baan met veel nieuwe uitdagingen maar daarnaast ook een business course aan Ohio University. Niet zo maar iets om met een hele groep jonge Sogetisten de oceaan over te vliegen om drie weken enorm hard te bikkelen aan verschillende projecten.

Opweg naar de Ohio University in Ohio

Op 7 november was het dan eindelijk zover. Een dikke maand keek ik al uit naar dit moment. Na een vliegreis naar Columbus en een tussenstop in Detroit kwamen we aan in Ohio. Nog even de bus in om naar onze eindbestemming 'The OU Inn' in Athens te gaan.

De volgende dag hadden we vrij om nog even te acclimatiseren voordat we op maandag volle bak aan de slag moesten. We gingen daarom eerst maar eens de omgeving van het hotel verkennen. Voor mijn gevoel liep ik rond op een filmset wat natuurlijk niet heel gek was aangezien ik de typische Amerikaanse auto's, stoplichten en huizen alleen kende van films. Tijdens de korte wandeling maakten we al snel kennis met een van dé cultuur dingetjes in Amerika, fastfood ketens. Op een steenworp afstand van ons hotel vonden we een Mc Donalds, Taco John en Wendy's en wat dit plaatje compleet maakte was de file voor de Mc Drive terwijl het 10 uur in de ochtend was.

Na deze eerste kennismaking met ‘dé’ Amerikaanse cultuur werden we uitgenodigd voor een rondleiding op de campus van Ohio University. Het leuke van deze campus is dat praktisch heel Athens bestaat uit de campus. Overal zie je studenten rondlopen die meestal wel in zijn voor een praatje. Centraal op de campus staat het Baker Center wat tevens de plek was waar wij meestal te vinden waren.

Mijn eerste project: ‘Creative Business Concept’

Het eerste project van deze business course bestond uit het ontwikkelen van een creatief en vernieuwend product. Echter was dit niet de enige uitdaging. Het product moest namelijk ook nog levensvatbaar zijn en dus onderbouwd worden met een degelijke business case. Omdat de hele business course gebouwd is rond high performance teaming, werden we elke week in andere teams ingedeeld. Voor week één kwam ik terecht in een team samen met Jeroen Eerden, Omar Mhafouz en Helal Nouri. Na een flinke brainstormsessie kwamen diverse concepten naar voren. Uiteindelijk besloten we om ons concept Thermotion verder uit te werken. Thermotion is een app gecombineerd met een infrarood filter voor je smartphone camera. Hiermee kun je lichaamswarmte meten die wordt gekoppeld aan bepaalde emoties. Psychologen zouden dit bijvoorbeeld kunnen gebruiken om diagnoses te verbeteren. Ze kunnen hiermee namelijk afgaan op de echte emoties die mensen voelen in plaats van de emoties die ze zeggen te voelen.

Omdat het de eerste week was, was het erg zoeken naar een balans tussen hard werken en genieten. Toch vonden we de mogelijkheid om in de eerste week een American Football wedstrijd bij te wonen. Een beleving op zich aangezien de meeste Amerikanen erg fanatiek zijn op het gebied van sport. Zelfs al gaat het om 'maar' een studenten team. Deze hebben overigens wel een enorm stadion tot hun beschikking. Bijzonder was dat de meeste bezoekers helemaal niet voor het American Football kwamen maar voor de Marching Band. Nadat de band zijn laatste noot speelde tijdens de rust liep het stadion al snel leeg.

Hocking Hills Hiking

Na een pittige eerste week die werd afgesloten met een suit-up presentatie sessie was het tijd voor ons eerste weekend in Athens. We waren inmiddels al aardig aan Amerika en elkaar gewend. De week moest dan ook goed afgesloten worden met een welverdiende hotdog in het hotdog museum. We waren per slot van rekening in Amerika. Nadat we genoten hadden van het briljant foute interieur in het museum gingen we de huurauto's ophalen. Vervolgens vertrokken we richting het outlet shopping center en keerden terug met meer kleren dan in de koffers kon.

De volgende dag stond in het teken van de mooie natuur in Ohio. We gingen namelijk naar Old Man's Cave in het natuurgebied Hocking Hills. Ondanks dat het weer mee zat viel de hike voor sommigen toch wat zwaar door het avondje stappen van de avond ervoor. Op zondag brachten we ook een bezoek aan Hocking Hills. Dit keer bezochten we de Ash Cave en kwamen we een oude brandtoren tegen. Uiteraard konden we het niet laten om deze te beklimmen ondanks dat dit ijzeren gevaarte al op dezelfde plek staat sinds 1934.

Next project: 'Oranje Insurance'

Het weekendje Hocking Hills vloog voorbij en dus was het weer tijd voor een nieuw project. Dit keer werden we door het fictieve bedrijf 'Oranje Insurance' gevraagd om hun diensten op een of andere manier te verbeteren. Uiteraard stond IT centraal in deze oplossing. Daarnaast was het belangrijk om de CEO en CTO van Oranje Insurance ervan te overtuigen dat de investeringen die nodig zijn voor de verbeteringen ook daadwerkelijk wat opleveren. Realistische financiële plaatjes waren binnen dit project essentieel. Voor dit project werd iedereen weer ingedeeld in nieuwe groepen. Deze keer zat ik in een team met Matthias Alberts, Remco Klerkx en Phong Bui. Samen vonden we drie aspecten waarop Oranje Insurance hun diensten en processen konden verbeteren. Dit waren het ontwikkelen van een omni-channel service platform, gebruik maken van de mogelijkheden van business intelligence en een CRM-systeem.

Road trip naar the Niagara Falls

Aangezien we het eerste weekend in Athens bleven wilden we het tweede weekend wat meer van Amerika zien. Helal, Felice, Glenn, Ivar en ik vertrokken daarom direct na de eindpresentaties van week twee voor een weekend road trip met als hoofddoel de Niagara Falls. Voor de eerste nacht regelden we via AirBnB een overnachting bij een stel (Mary en David) thuis in het dorpje Tidioute aan het Allegenhy National Forest in Pennsylvania. Slapen bij Mary en David werd een bijzondere ervaring omdat het beren jachtseizoen was. Vier dagen per jaar mocht er op beren worden gejaagd en toevallig zijn Mary en David fanatieke jagers. David vertrok daarom 's nachts naar het jagerskamp waar Mary al sliep die nacht. Volgens David moesten we de volgende ochtend zeker een kijkje nemen in de brandweerkazerne die tijdelijk was omgedoopt tot Bear XX. Zo gezegd zo gedaan. Met enige verlegenheid kwamen we aan bij de kazerne. Toen we eenmaal binnen waren kwam er al snel iemand naar binnen gestormd die riep dat er een beer geschoten was. Er reed vervolgens een grote pick-up met beer naar binnen zodat de beer gewogen en gecontroleerd kon worden op ziektes.

Na dit berenavontuur vertrokken we richting de Niagara Falls. Dat was immers de reden dat we deze road trip maakten. Tegen het eind van de middag kwamen we aan bij het Amerikaanse deel van de Falls. Natuurlijk wilden we de oversteek maken naar Canada. Dit bleek namelijk een nog mooier uitzicht te geven en een extra stempel in je paspoort is altijd tof. Ik kan je zeggen, het is de moeite waard om de oversteek te maken naar Canada. Waar je in Amerika direct naast de waterval kunt staan zie je vanaf de Canadese kant de volledige twee watervallen die zo groot zijn dat het bijna niet te beseffen is.

Amish

Ondanks dat we nog wel langer wilden genieten van het prachtige uitzicht moesten we verder. We hadden immers nog geen slaapplaats en waren zo'n 650 kilometer van 'huis'. Na een flinke rit richting huis belanden we uiteindelijk in Erie. Ivar boekte een prachtige zespersoonsslaapkamer in een Holiday Inn hotel met een bowlingbaan als buren. Wat wil je nog meer? Tijd voor een potje bowlen dus en wat bleek onze stervoetballer Helal kon nog best een aardig potje bowlen.

De volgende dag " en een aftands ontbijtje. Iets dat we vooraf wel hadden kunnen bedenken aangezien we het goedkoopste hotel hadden uitgezocht. We vertrokken richting een outlet center om daarna de jacht op de Amish te openen. We moesten kosten wat kost de Amish gezien hebben. De navigatie werd ingesteld op Berlin en de eerste paardenpoep kwam in zicht. Al snel zagen we een zwarte koets in een zijstraat rijden. Deze ging er echter snel vandoor waardoor de rijvaardigheid van Glenn flink op de proef gesteld werden. Check! De eerste Amish was gespot. Uiteindelijk kwamen we in hartje centrum van Amish Country terecht. Erg bijzonder om te zien dat er nog altijd mensen zijn die op deze manier kunnen (en willen) leven en zich afsluiten van de buiten wereld.

Nu we alle bezienswaardigheden van onze road trip afgestreept hadden was het tijd om terug te keren naar Athens waar we het weekend afsloten met een heerlijke steak van Texas Roadhouse.

Last Ohio University project: Innovative Sogeti Service

Een ding was zeker met al deze toffe uitstapjes vloog de tijd en was het alweer tijd voor het laatste project. Dit keer kwam ik terecht in een team met Christophe van Bokhoven, Önder Erküner, Florian Lambert en Glenn Tak. Samen werkten we aan een nieuwe en innovatieve service voor Sogeti. Deze service moest er voor zorgen dat een nieuwe klantgroep kon worden aangesproken. Onze service ging zich richten op de retail sector. Dit moest worden gerealiseerd met een Beacon service waarmee consumenten tijdens het shoppen beter konden worden gevolgd en extra sales opties worden gecreëerd. Uiteindelijk presenteerden we dit concept binnen Sogeti in Nederland en werden we beloond met de award voor het beste project en een heerlijke fles wijn.

Terug in Nederland

Ik heb enorm genoten van deze business course in Ohio. Een mooie start van mijn carrière bij Sogeti. Ben je zelf opzoek naar een uitdagende baan en zie je een business course in Ohio wel zitten? Kijk dan eens op de vacature pagina. Heb je een vraag aan Maarten stel die dan via onderstaand formulier.