Welke technologie wil jij dragen?

Werken bij Sogeti

Als ik denk aan wearable technology komen er een aantal dingen direct in me naar boven;

Stukken technologie die je niet zo zeer bij je draagt, maar vooral ook aan doet. Vaak nog verbonden met een smartphone om data te verwerken of op te sturen, om zo functionaliteit nog uit te breiden.

Devdate #5

Afgelopen donderdag ben ik, met twee (oud) klasgenoten Jeroen van Hoek en Jean Herfs, bij alweer de 5e Devdate geweest. Devdate word georganiseerd door TASS technology solutions op de High Tech Campus (HTC) in Eindhoven, met als doel om software engineers namen te krijgen en ze te informeren over leuke ontwikkelingen op IT gebied. Zo zijn er themas als Android en Domotica voorbij gekomen, en deze keer was het thema Wearable Technology.

De avond werd gevuld door drie sprekers:

Lizet Bary – Business Development Manager Healthcare bij TASS technology solutions
Torfinn Berset – Design Engineer bij Holst Centre/ IMEC
Maarten Versteeg & Michel Peeters – Respectievelijk hoofd van en promovendus binnen het thema Wearable Senses bij Industrial Design at TU/e

Lizet vertelde over de inzet van wearable technology in de gezondheidszorg. Hierbij kwamen zowel de toepassingen, zoals een hartslag- en temperatuursensor, maar ook de technische uitdagingen naar voren. Lizet liet een aantal prototypes zien die door TASS ontwikkeld zijn, en gaf ook uitleg over de uitdagingen die ze hierbij tegen gekomen zijn.

Persoonlijk vond ik het verhaal van Lizet meer een soort van inleiding, aangezien er niet echt diep ingegaan werd op een ding. Daarbij zijn de uitdagingen die Lizet aankaartte ook bij alle andere sprekers hun producten van toepassing. Dit betekend natuurlijk niet dat ik het een slecht verhaal vond!

De tweede spreker was Torfinn Berset, een design engineer uit Zweden. Torfinn dook direct in het technische aspect van de wearable technology, en nam hierbij als voorbeeld een sensor die door Holst Centre / IMEC. De uitdagingen die Lizet eerder besproken heeft, zoals energieaanvoer en data verzenden heeft Torfinn uitgebreid behandeld. Hierbij werden hele technische schema’s op het scherm getoond, waarbij uitgelegd werd hoe de sensor slim opstartte en data verwerkte om zo maar zo min mogelijk energie nodig te hebben. Torfinn sloot zijn presentatie af met een demo en een stukje echte IT humor: Demo() || die(“trying”)

Als laatste, na de pauze, kwamen Maarten en Michel van de TU/e aan het woord. Zij hielden een verhaal waarin ik al iets meer mijn beeld van wearable technology in terug kon vinden, maar misschien in een iets te letterlijke vorm. Zij hadden een drietal kledingstukken bij zich, allemaal bedacht en ontwikkeld door studenten. Deze kledingstukken hadden allemaal op een slimme manier sensoren ingebouwd. Zo was er een stuk yoga kleding, Flowtime genoemd, wat door middel van sensoren perfect bijhoud hoe je training gaat.

Voor het stuk dat erna komt kwam er eerst een korte uitleg wat kantklossen is. Nu denk je misschien, kantklossen op een bijeenkomst van software engineers? Dat dacht Lizet ook:

En deze slide gaat over kantklossen!?! #devdate twitter.com/Lizet_Bary/sta…

— Lizet Bary (@Lizet_Bary) March 7, 2013

Dit ging over het kledingstuk UnLace genaamd. UnLace is een ‘slimme’ lingerie, waarbij het kledingstuk van kleur kan veranderen wanneer het aangeraakt wordt.

Hiermee zijn alle sprekers aan bod gekomen, hebben hun verhaal gedaan en vragen beantwoordt. Wat rest er dan nog? Juist, avondeten en een borrel. Dit werd verzorgd door het personeel van The Strip op de HTC, en aan de reacties van alle bezoekers te zien waren ze enthousiast verrast wat het menu te bieden had!

Na zo’n avond denk je terug ‘Was dit nu wat ik verwacht had? Heb ik er iets van geleerd?’. Dat laatste zeker, niet alleen door de sprekers maar ook door alle mensen die ik voorafgaand en in de pauzes gesproken heb. Maar was dit wat ik verwacht had? Nee eigenlijk niet, ik had meer gehoopt dat het over vette gadgets zou gaan, en niet alleen binnen de healthcare. Maar, het was wel een erg leuke avond!

#devdate; Are there no other starting points than healthy if we think on wearable technology? Where is the fun?

— Willi Reisdorf (@WilliReisdorf) March 7, 2013