Werken bij Sogeti High Tech

Wat doe je als High Tech Test Engineer bij Sogeti? Wessel Braakman High Tech Test Engineer

Mijn naam is Wessel en ik ben sinds oktober 2012 in dienst bij Sogeti als Test Engineer High Tech.

Na het afronden van de basisopleiding en het behalen van mijn TMap Next en ISTQB certificaten ben ik aan de slag gegaan bij ASML in Eindhoven. ASML staat bekend om het ontwikkelen van machines waarmee computerchips kunnen worden geproduceerd. Naast deze machines werkt het bedrijf ook heel hard aan metrologie tools en tools die op basis van de metingen een correctie kunnen sturen naar de eerste machines. Op die manier helpt ASML de klant met het waarborgen van de kwaliteit van chips die worden geproduceerd.

Binnen ASML is een team Sogetisten al een aantal jaren bezig met het opzetten en uitrollen van een test framework speciaal gericht op de machines van ASML, om hun machines zowel los van elkaar als gekoppeld aan elkaar te kunnen testen. Dit framework, TWIST, is opgezet in Python en gebruikt CSV en XML bestanden als input voor de tests. Op dit moment wordt er nog voornamelijk per machine getest, maar het uiteindelijke doel is om een compleet LithoCluster (een cluster van machines) geautomatiseerd te kunnen testen met TWIST.

Ik heb de eerste periode van mijn werkzaamheden binnen het bedrijf bij de YieldStar gewerkt. Dit is de metrologie tool van ASML. Daar heb ik tests uitgedacht en geautomatiseerd met behulp van TWIST.  Dit betekende naast veel XML te typen, dat ik ook veel contact had met ontwikkelaars en mede-testers binnen het bedrijf. Inmiddels ben ik doorgeschoven naar de TwinScan (de machine die chips produceert), waar ik naast testautomatisering voornamelijk bezig ben met de analyse en rapportage van regressietests, het uitzoeken van nieuwe functionaliteiten en hoe die getest kunnen worden en het leveren van support aan de mensen die met TWIST een test willen draaien.

Ik kan zeggen dat ik vanuit het mijn opleiding in een uiterst complexe maar ook heel erg interessante en leuke werkomgeving terecht ben gekomen, waar ik veel mogelijkheden tot groei krijg en het erg naar mijn zin heb!