Wint domeinkennis het van testvakkennis in high-tech testen?

domeinkennis vs testvakkkennis

Tom van de Ven en André Verschelling - Testen in de high-tech wereld vraagt om een pragmatische aanpak en er dient over testautomatisering nagedacht te worden.

Bij het vormen van een teststrategie komen dan diverse onderwerpen aan de orde. In aanloop naar het High Tech Test event op 27 november 2014 wordt u geïnspireerd door High Tech testspecialisten op een aantal van deze onderwerpen in blogs.

“Test”-Kees op vakantie

Kees werkt bij een high-tech organisatie die hardware en embedded software op een slimme manier samen brengt. Sinds jaar en dag test Kees de nieuwste versie van de embedded software nadat deze op de hardware is geïntegreerd. Kees kent het product van binnen en van buiten dus hij weet wel wanneer een nieuwe versie goed genoeg is voor een release. Volgende week moet het nieuwe product geleverd worden, echter is Kees 4 weken op vakantie. Wat nu!?

Domeinkennis is kostbaar

Een high-tech product groeit aan functionaliteit in de loop van tijd en de engineers groeien mee. Met nieuwe uitbreidingen aan een product groeit ook de kennis van (het gebruik van) het product: de domeinkennis. De engineer met de meeste domeinkennis wordt dan vaak als testengineer ‘misbruikt’. De tijd van deze engineer is echter te kostbaar op alle vlakken. Juist in deze situatie is dan de inzet van testvakkennis een verlichting van de activiteiten van de domeinspecialist. Ook zorgt het voor een kwaliteitsslag voor het eindproduct.

Hou het pragmatisch

Laat een testengineer zonder domeinkennis nu eens meekijken naar het testproces van “test”-Kees. Vaak zit er een gestructureerde gedachte achter de test met domeinkennis. Door dit vast te leggen in iets simpels als een checklist, ontstaat er vanzelf een gestructureerde set van testacties. Op technisch vlak worden hiermee ook de belangrijkste delen van het eindproduct afgedekt.

Checklist

De volgende stap is om deze checklist frequenter te doorlopen op tussenversies van het product. De domeinkennis van Kees is continu geclaimd om nieuwe innovaties vorm te geven. Tijd om vaker te testen dan vlak voor een release is er dan ook niet. Niemand anders kan “de test” uitvoeren.

Met de checklist is de test echter ineens reproduceerbaar geworden.Een testengineer kan met zijn testvakkennis de testen uitbreiden en dagelijks uitvoeren. Het testen blijft pragmatisch en is niet meteen een nodeloos lange theoretische exercitie. Fouten (regressie) worden veel eerder gesignaleerd en aan het eind van het ontwikkeltraject is nu heel snel de kwaliteit van een release aan te tonen.

Voeg testvakkennis toe aan domeinkennis

Hiermee hoeft niemand meer zenuwachtig te worden als “test”-Kees op vakantie gaat. Er kan zelfs gedacht worden aan uitbreiden van de domeinkennis-testen met behulp van andere testspecificatie technieken.
Domeinkennis zal het zeker niet winnen van testvakkennis als het gaat om tijd en beschikbaarheid. Domeinkennis wordt juist geborgd en verrijkt door de inzet van testvakkennis. Testvakkennis is daarmee een waardevolle aanvulling op domeinkennis en zorgt voor efficiënt inzetten van kennis en kunde van waardevolle resources.

Benieuwd naar hoe testvakkennis ook voor uw high-tech organisatie voordelen kan opleveren? Neem dan contact op met Wim Verheijen (T: +31 886 606 600.) of meld u aan voor het High Tech Test Event op 27 november.