Zonder IoT-banen geen Internet of Things?

Vergrootglas data analisten

Vacatures voor experts op het vlak van het Internet of Things, die gaan er vast niet komen.

Dat zeg ik op basis van het opinieplatform van AG naar aanleiding van een artikel met als titel "Nog weinig vraag naar IoT-experts". Maar dat komt niet doordat bedrijven nog niet actief zijn op het vlak van IoT.

IoT nog zeldzaam in vacatures

“Nog weinig vraag naar IoT-experts” las ik vorige week op AG. Deze conclusie werd getrokken op basis van een quick scan door IT-recruitmentbureau: Progressive, naar vacatures op het gebied van Internet of Things. Zo zou hun snelle inventarisatie maar 54 vacatures hebben geteld in het afgelopen jaar. Aan de hand van een vergelijking met DevOps wordt gemeld dat er twee jaar geleden ook nog nauwelijks banen waren op dat gebied. Eenzelfde quick scan op DevOps vacatures levert nu meer dan 5.000 hits op. Vervolgens wordt organisaties die plannen hebben op IoT-gebied geadviseerd deze informatie op te nemen in vacatureteksten voor IT-specialisten. Een discutabel advies en vooral een vreemd vergelijk met vacatures voor DevOps specialisten.

Er bestaan geen IoT-experts

Vergrootglas data analistenBovendien wordt hiermee de indruk gewekt dat nog weinig bedrijven actief zijn met het verbinden van dingen aan het internet. Schijn bedriegt. Ons nationale IoT-onderzoek (uitgevoerd door Pb7 Research) onder IT-managers van organisaties met meer dan 100 medewerkers vertelt dat 9 van de 10 bedrijven Internet of Things op de agenda hebben staan. Bedrijven zijn bezig hun producten en diensten klaar te stomen om aan het internet te hangen.

Dat zijn software-ontwikkelaars en specialisten op het gebied van infrastructuur. Denk daarbij ook aan netwerkspecialisten in het kader van connectiviteit. En uiteindelijk zal het echte grote werk nodig zijn op het gebied van data-analyse. Voor alle informatie die vrijkomt uit slimme sensoren en met het internet verbonden apparaten. Niet voor niets heeft het Amerikaanse CNBC al een tijd geleden de data-analist uitgeroepen tot ‘beroep van deze eeuw’. Er is een grote vraag en zo mogelijk een dreigend tekort straks aan data-analisten die voorspellingen kunnen doen over bijvoorbeeld preventief onderhoud op machines of het gedrag van burgers in steden of winkels. Zoek online maar eens op algoritme en vacatures. Dan krijg je ongetwijfeld ook duizenden hits. Kortom, er zijn al veel professionals op een of andere manier actief in het IoT-domein. Dat zijn mensen die niet door het leven gaan als IoT-expert.

Van verbinden tot processen aansturen

De vergelijking met DevOps gaat ook mank. DevOps is een manier van multidisciplinair samenwerken. Als je op zoek bent naar professionals die deze manier van werken onder de knie hebben, is het logisch dat het gevraagde functieprofiel daarop omschreven wordt. Ben jij een ervaren DevOps professional? Dat lijkt me een prima vraag in een vacaturetekst. Ben jij een ervaren IoT-expert? Dat slaat als een tang op een varken. Het Internet der dingen gaat over het embedden van slimme sensortechnologie aan een fysiek ding, over informatie ontsluiten en data-analyse tot en met het aansturen van bedrijfsprocessen zonder menselijke tussenkomst. Dan pas spreken we over een volwaardige IoT-toepassing. En daar heb je verschillende mensen en competenties voor nodig om dat te realiseren.

Volwaardige IoT-toepassingen

Ik geef toe dat we nog maar het begin staan van het Internet of Things tijdperk. Ja, veel organisaties zijn ermee bezig. En daarvoor worden nu al grote aantallen IT-specialisten ingezet. Tegelijkertijd leert ons onderzoek naar de status van IoT in ons land ook dat slechts 12 procent van de respondenten een volwaardige IoT-toepassing in productie heeft. De volwassenheid wordt bepaald aan de hand van vier niveaus. Op het eerste niveau wordt alleen informatie (op afstand) uitgelezen. Met een toepassing van het tweede niveau is het mogelijk om op afstand te besturen. Gebruikmaken van algoritmes om zonder tussenkomst van mensen te handelen op basis van vergaarde informatie, is van toepassing op het derde niveau. De meest volwassen IoT-oplossing is aan de orde wanneer nieuwe producten en/of diensten worden ontwikkeld op basis van IoT. Dit niveau is uiteraard niet per se de overtreffende trap van de eerste drie niveaus. Slechts 10 procent van de Nederlandse organisaties verwacht nieuwe verdienmodellen te ontwikkelen met IoT. Dat zal komende jaren ongetwijfeld gaan veranderen.

Meer dan een belofte

Linksom of rechtsom, Internet of Things is meer dan een belofte. Het is de hedendaagse praktijk die flink in ontwikkeling is. Sterker nog, er komt straks een tijd dat mensen bepaalde producten niet meer willen hebben omdat ze niet aan het internet hangen. Maar vacatures voor IoT-experts? Die gaan er vast niet komen… 

Werken als datascientist of analytics specialist bij Sogeti?

Wil je meer weten over hoe wij experts inzetten in het IoT-domein? Ben jij op zoek naar een baan in het Internet of Things domein? Neem dan contact op met mij via onderstaand contactformulier. Direct solliciteren op een baan in business intelligence? Kijk dan op onze vacature pagina.