De onmisbare kracht van Test Data Management

Geautomatiseerd testen icon

Zodra nieuwe releases en projecten elkaar steeds sneller opvolgen, zien we ook de druk op het testproces verder toenemen. Dit wordt nog eens versterkt door aanpakken als Agile, DevOps en Continuous Delivery. Een goed ingericht geautomatiseerd testproces leidt tot efficiency voordelen, tot een snellere doorlooptijd én een betere kwaliteit van het testproces. Daarom staat bij Sogeti de automatisering van het testproces centraal. Een aanpak die ook uw testproces kan verbeteren.

Automatiseringsaanpak

Op 5 maart bezochten ruim 50 testmanagers, test(tool) professionals en andere geïnteresseerden een ontbijtsessie voor een eerste kennismaking met het onderdeel Test Data Management uit Sogeti’s automatiseringsaanpak.

De sessie werd georganiseerd in samenwerking met DATPROF, Rabobank International en ABN AMRO.

Test Data Management

Meestal wordt Test Data handmatig ingevoerd, of wordt een kopie van de productiedata gemaakt. In het eerste geval ontbreekt een goede representatieve test dataset waardoor de uitgevoerde testen tijdrovend zijn en onvoldoende garantie bieden. In het tweede geval maakt men gebruik van onnodig veel schijfruimte en van privacygevoelige data, wat veel tijd en geld kost om te beheren. Daarbij kan het niet voldoen aan wet en regelgeving omtrent data een flinke boete opleveren. 

Toename van kwaliteit

Met Test Data Management helpen wij om de juiste test dataset samen te stellen en te beheren. Daarmee realiseren organisaties een representatieve testomgeving die geanonimiseerde testdata bevat met de juiste scope en schaal. Kortom: de kwaliteit neemt toe terwijl kosten afnemen.

Keuze testtool

De keuze voor een testtool is van belang voor een succesvolle implementatie en het juiste gebruik ervan. Een van de tools waar Sogeti goede ervaringen mee heeft is het testtool DATPROF. Samen met DATPROF deelden we tijdens de sessie onze ervaringen.

Rabobank International gaf inzicht in Test Data Management in de praktijk en de lessons learned en ABN AMRO belichtte het juridische en ethische aspect omtrent Test Data.  

Test data management in praktijk

Positieve reacties van deelnemers geven aan hoe het onderwerp leeft bij organisaties: 

"Bedankt voor de interessante ontbijtsessie. Complimenten voor de organisatie! Genoeg onderwerpen besproken die mij aan het denken hebben gezet hoe wij met test data management om zouden moeten gaan bij EDSN."
Abdel al Bojaddaine, Functioneel Beheerder Energie Data Service Nederland (EDSN)

"Een goede ochtend was het! Die ontbijtsessie over Test Data Management. Veel gehoord over zaken waar ik wat over wilde weten. Dus dank daarvoor."
Wim Klavers, Testmanager, Application Development, PGGM

Download hier de diverse presentaties van de Test Data Management Sessie: