Eerste Kamer gaat papierloos vergaderen met iPad

De Eerste Kamer distribueert met ingang van 13 september 2011 haar vergaderstukken via een tablet naar de 75 senatoren. Tijdens de eerste vergadering na het zomerreces ontvingen de Kamerleden een iPad met een applicatie (App) die speciaal voor de Eerste Kamer is ontworpen door KOOP, onderdeel van ICTU. Met de iPads kunnen de Kamerleden de volledige informatiestroom van agenda's, wetsvoorstellen, Kamercorrespondentie en andere vergaderstukken raadplegen en beheren.

Eerste-Kamerleden gebruiken iPad voor het inzien van vergaderstukken

De Eerste Kamer der Staten-Generaal is daarmee de eerste van alle parlementaire huizen in Europa die volledig overschakelt op digitale informatievoorziening. Meerdere parlementen elders in Europa overwegen om hun documentenstroom verder te digitaliseren, maar de Nederlandse Senaat heeft de primeur bij de overstap naar digitaal vergaderen met ondersteuning van een tablet.

De Voorzitter van de Eerste Kamer mr. G.J. (Fred) de Graaf startte de nieuwe werkwijze met twee officiële handelingen. Eerst onthulde hij een kunstwerk van kunstenaar Jos van den Berg en grafisch vormgever Cees van Rutten. Het betreft een reliëf, gesneden uit plakken gelijmde Kamerstukken. De creatie draagt de titel 'Pre-iPad Parliament', en markeert de omschakeling van de gedrukte naar de digitale vergaderorde. Vervolgens stelde hij de nieuwe Eerste Kamer-App in werking.

Met het systeem dat nu operationeel is, loopt de Eerste Kamer voorop met de toepassing van technologie in het kader van de papierloze overheid. Met de introductie van de tablet en de ontwikkeling van de App is een investering gemoeid van €148.000,-. Dit bedrag wordt al in het eerste jaar grotendeels terugverdiend door een structurele vermindering van printkosten en koeriersdiensten van de Eerste Kamer. Deze bedragen €142.686,- (prijspeil 2010). Op termijn kan de besparing op de vaste lasten van de Kamer verder toenemen, zo stelde Griffier Hamilton in zijn toelichting op het project.

Bedrijfszeker en duurzaam
De Eerste Kamer heeft het systeem ontwikkeld in samenwerking met het Kennis- en Exploitatiecentrum Officiële Overheidspublicaties (onderdeel van stichting ICTU) en PDC Informatie Architectuur. De applicatie zelf is ontworpen en geleverd door ICT-dienstverlener Sogeti. De App is tijdens het zomerreces uitvoerig getest. Daarbij bleek dat de elektronische verspreiding van Kamerstukken zowel efficiënt, bedrijfszeker als betrouwbaar is.

Bron: ictu.nl