Hoe ‘architectureer’ je in tijden van digitale disruptie? [DYA-Dag 2016]

Programma DYA-Dag 2016 bekend

Hoe ‘architectureer’ je in tijden van digitale disruptie? Sprekers van uiteenlopende organisaties nemen bezoekers van de DYA-Dag op 11 maart 2016 mee in hun ervaringen.

Agile Architectuur bij Waternet

Waternet streeft ernaar om in 2017 80% van haar klantcontact online af te handelen. Marketing en ICT hebben hiervoor de handen ineen geslagen. Onder architectuur en door middel van een agile/scrum aanpak wordt de balans gevonden tussen ‘being ready’ en kleinere, zeer zichtbare ‘rocket projects’. Ann Loogman, Informatiearchitect bij Waternet, laat zien hoe deze balans gerealiseerd wordt in de digitale communicatie met de burger. Tijdens haar keynote ‘Go with the Flow’over Agile Achitectuur bij Waternet geeft ze een helder inzicht in de werkwijze bij haar organisatie.

Nieuw Agile organisatiemodel ING

Wie volgt niet met spanning de ontwikkeling van ING naar het nieuwe Agile organisatiemodel. Gaat het lukken met de squads, tribes en chapters die ING in staat moeten stellen haar aanpassingsvermogen en innovatiekracht te behouden? René Klinkenberg, architect bij ING, vertelt tijdens zijn keynote ‘Empowering: architecting in the agile ING organisation’ welke rol architectuur en de architect in deze nieuwe organisatie heeft. Er is in ieder geval nog steeds behoefte aan visie, inzicht, overzicht en samenhang door de architectuurfunctie. Wel verandert de rol van architect in de engineering cultuur van ING naar een sturend, ondersteunend en meewerkend teamlid, zodat teams een onderscheidende klantbeleving kunnen realiseren.

Internet of Things bij Boon Edam

Tijdens de DYA-Dag 2015 introduceerde Sogeti ‘De brug’-methode. Een metafoor om organisaties te helpen hun digitale transformatie vorm te geven. Hans Hopma, senior Business Development Manager bij Boon Edam, weet boeiend te vertellen hoe deze draaideurenspecialist ‘de brug’ heeft toegepast om de slag te maken van producent naar dienstverlener. Na 140 jaar produceren staat Boon Edam aan de rand van de digitale revolutie. Hoe gaan zij deze nieuwe periode inrichten? Wat is de impact op hun huidige organisatie? En hoe vertalen zij de inzichten van ‘de brug’ naar keuzes en concrete invulling. Een prachtig voorbeeld van hoe ontwikkelingen als Internet of Things impact hebben op het herdefiniëren van een business model.

Multi-dynamische architectuur

De laatste presentatie tijdens de DYA-Dag 2016 staat in het teken van de nieuwe ontwikkelingen rond DYA. Ton Eusterbrock, Enterprise Architect bij Sogeti gaat in op het concept van multi-dynamische architectuur: de transformatie naar een architectuurbenadering die verschillende dynamieken in de organisatie ondersteunt en verbindt. In tijden van digitale disruptie ontstaan verschillende ritmes van informatievoorziening binnen en tussen organisaties. Kleine gebeurtenissen in het ene ritme kunnen grote gevolgen hebben in een ander ritme. De moderne architect maakt de soepele overgang tussen die ritmes mogelijk met een chaos-driven architectuur: een architectuurstijl die verschillende modi met verschillende dynamieken onderkent, die samen een harmonisch geheel vormen.

Tot slot inspireert Menno van Doorn, directeur van het Verkenningsinstituut Nieuwe Technologie met een column.

Meld u aan voor de DYA-Dag 2016

Laat u inspireren door nieuwe architectuurstijlen van diverse organisaties. Reserveer nu uw plaats en meld u direct aan.