Sogeti biedt kunstenaars perspectief

Kunst met perspectief

Wie de komende maanden het hoofdkantoor van Sogeti Nederland bezoekt, kijkt zijn ogen uit. Van 30 januari tot 31 maart 2014 zijn in dit kantoorpand in Vianen tientallen spraakmakende kunstwerken te zien.

Video’s, beelden, foto’s en driedimensionale schilderijen – het passeert allemaal de revue wanneer bezoekers en medewerkers door de gangen lopen. Dit zijn werken van kunstenaars die in de prijzen vielen bij Kunst met Perspectief. Sogeti steunt dit UWV-project waarbij het werk van kunstenaars met een Wajong-, WAO- of WIA-uitkering in de spotlights staat.

Kunstenaars met een beperking hebben het moeilijk anno 2014: ze hebben nauwelijks middelen om kunst te maken en te promoten. Toch slagen ze er in om de meest schitterende items te creëren. Deze kunstwerken zijn te zien via Kunst met Perspectief, een project dat kunstenaars met een Wajong-, WAO- of WIA-uitkering de kans biedt om deel te nemen aan de maatschappij. Op het jaarlijkse Kunst met Perspectief Congres kunnen zij hun kunstwerken laten beoordelen door een vakkundige jury. De winnaars mogen hun werk exposeren in een landelijk bekend museum. In 2013 was dat het Cobra Museum in Amstelveen. Daarna reist de expositie langs verschillende bedrijfspanden van organisaties die het project ondersteunen. Naast Sogeti, zijn dat onder andere KPN, het UWV en Philips.

Hoog niveau

“Met onze deelname aan Kunst met Perspectief geven we deze kunstenaars een zetje in de rug. We bieden ze een platform om hun kunstwerken te tonen aan een breed publiek. Zo krijgen ze een kans om zich op een andere en aanvullende manier te presenteren. En dat verdienen ze ook, want deze kunstenaars zijn echt zeer getalenteerd”, zegt René Speelman, Manager Duurzaam Ondernemen bij Sogeti. “Wat direct opvalt, is dat de kunstwerken van opvallend hoog niveau zijn. Ze zijn verrassend van vorm, behandelen spraakmakende onderwerpen en er zit een verhaal achter.”

MVO

Sogeti heeft Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) hoog in het vaandel staan. De ICT-dienstverlener wil namelijk meer zijn voor de samenleving dan alleen een werkverschaffer. Daarom hanteert het bedrijf een duidelijke MVO-strategie gebaseerd op drie pijlers: klanten, medewerkers en maatschappij. Kunst met Perspectief past uitstekend in dit MVO-beleid. Sogeti draagt hiermee bij aan een betere samenleving door mensen die het maatschappelijk moeilijk hebben een handje te helpen. Het mes snijdt echter aan twee kanten. Want ook de medewerkers en klanten van Sogeti hebben baat bij Kunst met Perspectief. De kunstwerken zorgen namelijk voor een inspirerende werkomgeving, wakkeren de interesse voor kunst aan en maken klanten en medewerkers bewust van de situatie van minderbedeelde groepen in onze samenleving.

Opening

Op 30 januari 2014 opent Wim Groeneweg, burgemeester van Vianen, Kunst met Perspectief. Hij doet dit tijdens zijn werkbezoek aan het pand, dat compleet is ingericht volgens de laatste normen van ‘het nieuwe werken’. De expositie bevat ongeveer twintig spraakmakende kuns­­­twerken van de Kunst met Perspectief-winnaars uit 2012: Xandra Cartens, Frank ter Beek en Bram de Krosse. Kopstukken uit de expositie zijn onder andere het videokunstwerk van Frank ter Beek en het driedimensionale schilderij ‘Me pa en ik’ van Bram Krosse. De expositie is niet openbaar toegankelijk, maar alleen te bezichtigen voor bezoekers van Sogeti.

Meer informatie

Meer weten over Kunst met Perspectief bij Sogeti? Stuur dan een e-mail naar René Speelman of bel 088-6606600.